Bylinkárka radí: Čaj pri cukrovke
Bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového sa alternatívnou liečbou zaoberá od chvíle, keď sama potrebovala pomoc. Je držiteľkou certifikátu, ktorý ju oprávňuje pestovať a spracovávať liečivé rastliny. Pozná všetky bylinky, ktoré rastú v našich lesoch, na lúkach i v záhradách. Tentoraz vám poradí ako pripraviť čaj pri cukrovke.
Pri cukrovke nám bylinky dopĺňajú dietetickú liečbu. Počas užívania hypoglykemických byliniek musí pacient absolvovať pravidelné kontroly na zistenie hladiny cukru v krvi.
Čaj pri cukrovke pripravíme z týchto byliniek: šalvia 20 g, fazuľové lusky 20 g, lopúch 20 g, púpava 20 g, borievka 10 g, brezový list 10 g, kúsok škoricovej kôry.
Ráno dáme variť 3 dl vody s kúskom škoricovej kôry. Keď sa kôra krátko povarí, prihodíme do odvaru jednu čajovú lyžičku byliniek. Odstavíme a lúhujeme 15 minút. Pijeme počas dňa po dúškoch. Čaj sa môže piť obdeň alebo podľa potreby aj viackrát za deň.