Predstavujeme piešťanských prvákov (2)

  • Kultúra a spoločnosť
  • 18. januára 2012, 14:34
  • Autor:V. Dusíková

PIEŠŤANY – Už o pár dní dostanú svoje prvé vysvedčenia žiaci prvých ročníkov základných škôl. Sú to školáci, ktoré sa narodili v novom miléniu buď v roku 2005 alebo 2004. Aké budú vysvedčenia a čo všetko sa prváci už naučili? Pýtali sme sa prvákov aj ich učiteliek v Základnej škole na Holubyho ulici v Piešťanoch.

Všetci „áčkari“ majú radi nutellu

Trieda Ľubice Majtánovej – 1. A – je o dve poschodia vyššie ako 1. B. Takže „áčkari“ majú o niečo silnejšie svaly na lýtkach ako „béčkari“. Podľa piatkového rozvrhu mali prvú hodinu písanie. Aj oni sa učili písmenko T. Najskôr ho písali cvične, a keď učiteľka skontrolovala každého pisateľa a uznala, že písmenko zvládol, dovolila mu ho napísať naostro do písanky. „Mám veľké šťastie na prvákov, sú veľmi pozorní, vnímaví, nik nevyrušuje, nebehá. Učiť v tejto triede je radosť,“ chválila zverencov Ľ. Majtánová. Jej triedu navštevuje dvadsať detí, z nich dvaja chlapci sú v zahraničí, na preskúšanie prídu v lete. V triede je osem chlapcov, ostatné sú dievčatá. V matematike sa učia sčítať a odčítať do desať. „Deti milujú knihu z matematiky – Počítajte hravo od Evy Dienerovej. Najlepší matematikári Lucia Šimončičová a Peter Vašina už riešia príklady z druhého ročníka, kde sa sčituje a odčituje s prechodom cez desiatku do dvadsať,“ povedala Majtánová.

No pripomenula, že na súčasnú generáciu kladie školstvo nižšie požiadavky v matematike ako na ich predchodcov. „Prváci, druháci aj tretiaci sa učia počítať iba do dvadsať. Dokonca zrušili olympiády z matematiky pre štvrté ročníky, pretože im vraj nevedia zostaviť príklady – niet z čoho,“ upozornila na vážny fakt.

Aj v tejto triede deti navštevujú školský klub, ktorý vedie vychovávateľka Martina Glossová. Keď zazvonilo, na lavice si deti vytiahli desiatu. Zistili sme, že zhoda medzi spolužiakmi platí v názore na nutellu – tú milujú všetci. Prváci mali na desiatu chlieb alebo pečivo, jeden chlapček sa s chuťou pustil do očistených štvrtiek jabĺčka. Po desiatej si umyli ruky, utreli do uteráčikov na vešiakoch, ktoré im zhotovila jedna z mamičiek. V ten deň mali ešte „áčkari“ prírodovedu. Brali skupenstvá. Najväčší dôraz kladie učiteľka na to, aby žiaci poznali hodiny. „Chcem, aby sa nestalo, že ešte v šiestej triede nebudú vedieť povedať, koľko je hodín,“ poznamenala učiteľka. Deti z jej triedy navštevujú anglický jazyk v rámci krúžku. Aj ony majú rady pohybové hry a podobné krúžky ako ich kolegovia z „béčky“. 

Piešťanských prváčikov zo ZŠ Holubyho nájdete aj aktuálnom vydaní Piešťanského týždňa.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek