Dediny pomáhajú rodičom pri narodení dieťaťa príspevkami

  • Spravodajstvo / Región
  • 18. januára 2012, 08:25
  • Autor:sita

TRNAVA – Príspevkami pri narodení dieťaťa pomáhajú rodičom okrem štátu aj viaceré obce v okolí Trnavy. Výška príspevku je rôzna, Križovany nad Dudváhom dávajú pri narodení dieťaťa 150 eur, Malženice 50, v Jaslovských Bohuniciach zvolili iný systém. Obec Buková však pre finančné problémy príspevok zrušila.

Vlani sa v Jaslovských Bohuniciach narodilo 26 detí, ktorých rodičia zrejme budú mať na príspevok nárok. Podľa starostky Boženy Krajčovičovej dostanú 111 eur, na deti narodené v tomto roku už dostanú 112 eur. Príspevok každým rokom stúpa o jedno euro. V tomto roku má obec v rozpočte vyčlenených na tento účel 2 600 eur. Obec takýmto spôsobom pomáha rodičom podľa starostky už približne pätnásť rokov.

Ešte štedrejšie sú Križovany nad Dudváhom, kde obec dáva rodičom 150 eur. "Sú to peniaze určené na štart do života. Máme to zapracované aj do výdavkovej časti rozpočtu, je to u nás už roky zaužívané,“ povedala starostka Svetlana Masaryková. Vlani sa v obci narodilo desať detí. Rodičia musia pre získanie príspevku splniť určité kritéria, napríklad nesmú mať nedoplatky na miestnych daniach a poplatkoch. 

Približne dvadsať detí ročne pribudne v Malženiciach, obec ich rodičom pomôže päťdesiatimi eurami. O zrušení príspevku samospráva neuvažuje. "To by bolo kruté, musíme sa tešiť z každého nového života,“ povedal starosta Miroslav Macko.

Malá obec Buková pri Trnave dávala pôvodne rodičom pri narodení dieťaťa 166 eur, príspevok mal motivovať k zvýšeniu pôrodnosti. Samospráva pred rokom vyplácanie príspevku zrušila, podľa starostu Miloša Hercega z ekonomických dôvodov. Vlani v dedine pribudlo osem detí, obec by musela na príspevky vynaložiť viac ako 1 300 eur.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav