Petíciu proti spaľovni podpísalo 650 obyvateľov

  • Spravodajstvo / Región
  • 16. januára 2012, 10:05
  • Autor:sita

HORNÉ OREŠANY – Petíciu proti vybudovaniu spaľovne odpadov v Horných Orešanoch už podpísalo 650 obyvateľov, čo je približne polovica oprávnených voličov tejto malokarpatskej dediny. Všetci žiadajú starostu a poslancov obecného zastupiteľstva, aby zabránili výstavbe spaľovne, ktorá by mala stáť podľa plánov spoločnosti Vinos v časti Majdánske. Tá leží v Chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty a je známou rekreačnou lokalitou.

Petičný výbor sa podľa jeho člena Jána Záhradníka v priebehu budúceho týždňa dohodne na ďalšom postupe. Obecné zastupiteľstvo Horných Orešian dalo plánom na výstavbu spaľovne komunálneho odpadu zelenú ešte minulý rok v októbri. Ľudia sa o tom dozvedeli až neskôr, približne šesťdesiat miestnych prišlo protestovať proti spaľovni na decembrové rokovanie poslaneckého zboru. Starosta Ján Kormúth sa snažil rozhorčeným obyvateľom vysvetliť, že poslanci neschválili výstavbu spaľovne, ale len vypracovanie podnikateľského zámeru. Vladimír Gronský, ktorý si kúpil pozemok len pár desiatok metrov od zamýšľanej spaľovne vtedy povedal, že poslanci by mali rešpektovať vôľu obyvateľov obce. Ak by sa tak nedialo, do úvahy by podľa neho pripadalo referendum o odvolaní celého obecného zastupiteľstva a starostu.

   

Spoločnosť Vinos z Limbachu zatiaľ nemusí svoje plány na výstavbu spaľovne prehodnocovať, pretože územný plán Horných Orešian v lokalite Majdánske takúto podnikateľskú aktivitu nevylučuje. Spaľovňu chcela pôvodne budovať v Šenkviciach, tam však boli obyvatelia a predstavitelia obce jednoznačne proti.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj