Tvorca karikatúr politikov zarobil na Keno býkovi

  • Kultúra a spoločnosť
  • 13. januára 2012, 10:24
  • Autor:V. Dusíková

PIEŠŤANY/VRBOVÉ – Hovorí sa, že z Vrbového nič dobrého, ale čo sa vydarí, niet nad to. V skratke by sa dalo povedať, že akademický maliar Dušan Blažek sa vydaril. Sledujúc jeho diela vám padne sánka a listujúc knihu karikatúr, ktorá mu prednedávnom vyšla, máte pocit, že Blažek stvárnil našich politikov tak, akoby im videl do duše. Dušan je veľký vtipkár, vynájde sa v každej situácii. Vedeli by o tom rozprávať jeho priatelia aj rodinní príslušníci. Má rád pokoj, teplo domova, slobodu ducha. Dokáže využiť aj zdanlivo nepotrebné materiály tak, že z nich vzniknú nové veci.

Vysokú školu ste vyštudovali v Moskve, prečo ste sa rozhodli práve pre Rusko? Nie je to tým, že široká ruská duša je viac otvorená umeniu?
Nie. Vtedy som naozaj nerozmýšľal o širokej ruskej duši. Bola to zhoda okolností a bol som rád, že som sa dostal na školu, ktorú som chcel študovať, a utiekol z Pedagogickej fakulty v Trnave pred slovenčinou, na ktorej som vtedy bol.

Kde ste pôsobili najdlhšie? Čo ste tam robili a s akým úspechom?
Moje jediné a zároveň posledné regulárne zamestnanie bolo koncom 80. rokov v Slovenskej televízii v Bratislave. Odkrútil som si tam dva roky. Od roku 1990 som na voľnej nohe. V rámci slobodného povolania som asi najdlhšie spolupracoval s týždenníkom Zmena, s nimi som spolupracoval asi šesť rokov od 1992. Im som kreslil karikatúry na titulku a politicko-satirický komiks.
Prestrelka v SNS z decembra 2010: „Dr. Slota odkazuje vyšetrovateľke Belousovej: Daj sa liečiť! „

Ste tvorcom návrhu Keno býka, ale aj autorom pozoruhodnej knihy politických karikatúr, ktoré sme objavili v kníhkupectve v Auparku. Ako ste sa k obom záležitostiam dostali?
Kniha je výsledkom dvadsaťročnej tvorby karikatúr a veľmi úzkeho výberu. V skutočnosti by som nimi zaplnil aj päť takých kníh. Býk Keno je podobne ako veľa vecí v živote náhoda spojená s pobytom v správnu chvíľu na správnom mieste. Sporadicky som spolupracoval s reklamnou agentúrou, ktorá dostala objednávku na propagáciu súťaže Keno. Mali šibeničné termíny, práve som bol po ruke, takže som im vlastne poskytol prvú pomoc.
Na stene vo vašej obývačke a zároveň aj pracovni sú vaše obrazy, na mnohých je ústrednou postavou žena. Možno aj preto je Múza ženského rodu. Môžete nám popísať, ako prebieha vo vašej duši zápas s múzami, keď vás kopú?
Múzy ma kopú neustále. Ale prebieha to hlavne v hlave. K samotnej realizácii sa dostávam často po veľkých prestávkach. Kým to nemám utrasené v makovici, nepohnem štetcom. Aj skice začnem robiť, až keď mi vrie pod čapicou. Iné je to, samozrejme, ak ma donúti časový stres alebo rýchla objednávka. Priznám sa, že to nenávidím, ale zároveň musím s trochou nevôle skonštatovať, že veľa dobrých vecí som porobil pod tlakom nevyhnutného termínu.

V aktuálnom vydaní Piešťanského týždňa sa dočítate, aký zaujímavý koníček má vrbovský karikaturista, prečo sú podľa neho umelci samotári a aké plány má do budúcnosti.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava