Výskumný ústav rastlinnej výroby začínal na majeri

  • Kultúra a spoločnosť
  • 10. januára 2012, 14:55
  • Autor:Viera Dusíková/video: vd, ar/foto: archív VÚRV

PIEŠŤANY – Len málo výskumných pracovísk a inštitúcií na Slovensku sa môže pochváliť takou bohatou históriou akú má Výskumný ústav rastlinnej výroby (VÚRV) v Piešťanoch. V uplynulom roku si jeho pracovníci pripomenuli 60. výročie vzniku. Ústav, ktorý vznikol v roku 1951 ako Oblastný rezortný výskumný ústav rastlinnej výroby so sídlom v Borovciach prešiel viacerými zmenami.

Od 1. januára 2006 sa rozhodnutím Ministerstva poľnohospodárstva SR VÚRV Piešťany stal súčasťou Slovenského centra poľnohospodárskeho výskumu so sídlom v Nitre, je súčasťou štátnej príspevkovej organizácie Centrum výskumu rastlinnej výroby Piešťany, priamo riadenej Ministerstvom pôdohospodárstva SR. Riaditeľom ústavu je docent Ján Kraic. Súčasťou tohto centra sa stali okrem VÚRV Piešťany, Výskumný ústav trávnych porastov a horského poľnohospodárstva  v Banskej Bystrici, Oblastný výskumný ústav agroekológie v Michalovciach a Výskumný ústav vinohradnícky a vinársky v Bratislave. 

V súčasnosti pod VÚRV prináležia aj pridružené pracoviská – Výskumné pracovisko v Borovciach, Výskumno-šľachtiteľská stanica Vígľaš-Pstruša a Výskumno-šľachtiteľská stanica v Malom Šariši, ktorej šéfuje šľachtiteľ pšenice, tritikale a maku František Ondrejčák. 

O histórii ústavu sme sa porozprávali so zakladajúcim riaditeľom Jurajom Uhliarom a ďalším zo série riaditeľov Timotejom Mištinom, ktorý stál pri zrode Génovej banky Slovenska. 

((myvideo:1))

((myvideo:2))


Génovou bankou nás previedol riaditeľ VÚRV Ján Kraic.
((myvideo:3))

 V aktuálnom vydaní Piešťanského týždňa nájdete 60-ročnú históriu Výskumného ústavu rastlinnej výroby v Piešťanoch doplnenú o autentické výpovede riaditeľov VÚRV.  Zvlášť pripravujeme rozhovor s Timotejom Mištinom, ktorý si zaspomínal (nielen) na svoje pôsobenie na riaditeľskom poste vo VÚRV Piešťany.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 5. mája 2024
Meniny má Lesana, zajtra Hermína