Trnavský kraj zostal na chvoste

  • Spravodajstvo
  • 9. januára 2012, 08:48
  • Autor:jk

TRNAVA – Organizácia Transparency International Slovensko (TIS) po prvýkrát hodnotila transparentnosť žúp v rebríčku Otvorená samospráva. Trnavský samosprávny kraj (TTSK) sa v ňom ocitol na nelichotivom predposlednom mieste.

TIS zbierala údaje od jednotlivých inštitúcií počas novembra minulého roku. Kraje hodnotila na základe informácií získaných tromi spôsobmi – oficiálnymi žiadosťami o prístup k informáciám, individuálnym hodnotením internetových stránok samospráv a infožiadosťami zaslanými cez tretiu osobu. Pri hodnotení sa zamestnanci TIS navyše riadili pravidlom, že ak konkrétnu informáciu na stránke sa im nepodarilo získať do dvoch minút, stránka túto informáciu prakticky neposkytuje. 

Najvyššie sa umiestnil Banskobystrický kraj s 53-percentnou transparentnosťou. Na predposlednej priečke sa ocitol Trnavský s 41-percentnou transparentnosťou, nasleduje ho už len Trenčiansky – 35 percent. TIS hodnotila župy v jedenástich sekciách, najmenšiu transparentnosť mal Trnavský kraj v oblasti predaja a prenájmu majetku (7 %) a vo verejnom obstarávaní a zabezpečovaní služieb (19 %), naopak v oblasti územného plánovania dosiahol rovných 100 percent.

Transparency za najväčšiu slabinu žúp pokladá predaje a prenájmy majetku, verejné obstarávanie a tiež personálnu politiku. Nízka transparentnosť zvyšuje riziká neefektívneho míňania verejných prostriedkov a vytvára priestor pre korupciu. TIS súčasne upozornila, že pri predajoch, prenájmoch i nákupoch sa málo využívajú elektronické aukcie a vyššie územné celky nezverejňujú na svojich weboch výsledky predajov a nákupov. Pri prijímaní zamestnancov sú výberové konania ojedinelé a chýbajú zverejnenia priebehu a výsledkov konaní.

Ročné výdavky samospráv predstavujú 1,1 miliardy eur. Podľa prieskumu TIS z roku 2009 sú občania k práci žúp skeptickí – až jedna tretina zastáva názor, že na úradoch žúp je korupcia veľmi rozšírená.
0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín