Jeden zo siedmich prírodných divov sveta videli aj Piešťanci

  • Kultúra a spoločnosť
  • 8. januára 2012, 12:10
  • Autor:Štefan Gregorička

Podzemná rieka Puerto Princesa na ostrove Palawan na Filipínach sa v novembri 2011 po ukončení celosvetového hlasovania dostala do nového zoznamu siedmich prírodných divov sveta. Nad touto skutočnosťou sa zaradoval aj Piešťanec Viliam Nemec. Prečo?

„Informácia, že podzemná rieka vo Filipínach sa stala jedným z prírodných divov sveta, ma potešila a zároveň vrátila do roku 2008. Vtedy som so synom Petrom a dcérou Ľubicou túto destináciu navštívil. Podzemná rieka Underground River je určite najnavštevovanejšou prírodnou zaujímavosťou na ostrove Palawan. S dĺžkou osem kilometrov je najdlhšou podzemnou riekou na svete. Pod povrchom zeme sa kľukatí úžasným labyrintom jaskýň s veľkými dómami, kvapľovou výzdobou a jazierkami. Kvapľová výzdoba vyzerá ešte strašidelnejšie, keď ju v úplnej tme osvetľuje len svetlo bateriek. Tento prírodný div leží kus cesty od hlavného mesta ostrova Puerta Princesa a jazda k nemu autobusom po ceste, ktorá bola ešte vo výstavbe, trvala viac ako dve hodiny. Ďalších asi 20 minút sme sa plavili bárkou. Už samotné cestovanie miestnymi taxíkmi bolo veľkým dobrodružstvom,“ hovorí cestovateľ.

Povinná výbava do podzemia – ochranná prilba a plávajúca vesta.

„Nastupovanie a vystupovanie do lodiek sa deje počas príboja vĺn, takže všetci sme boli skoro po pás mokrí. Šťastie mal ten, koho vlny nezrazili z nôh do vody. V návštevníckom centre zasa bolo treba dávať pozor na havrany a opice, ktoré sú schopné zobrať vám jedlo priamo z rúk. Po nasadnutí do malých lodičiek pre štyri až osem osôb sa spolu so sprievodcom začala plavba do ústia rieky. Plavili sme sa proti prúdu a v hlbokej tme. Keďže rieka tečie pod zemou, museli sme povinne nosiť ochranné prilby a plávajúce vesty. Na naše nemilé prekvapenie sa cesta skončila po absolvovaní asi poldruha kilometra plavby. Potom sme sa vrátili späť. Na našu otázku, kde je očakávaných osem kilometrov plavby pod zemou, nám povedali, že na to potrebujeme zvláštne povolenie s pečiatkou, ktoré vydávajú v Manile…"

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava