Senior so srdcom malého chlapca

  • Kultúra a spoločnosť
  • 26. decembra 2011, 08:22
  • Autor:Ján Karásek

Spolu s manželkou žije v rodinnom dome, vklinenom medzi paneláky piešťanského sídliska. Aj on sám pôsobí nenápadným dojmom. Šesťdesiatšesťročný senior má však jednu vášeň a tou je výroba drevených modelov historických hasičských striekačiek. Hrdo trónia na policiach knižnice najväčšej izby v dome. Ján Dávid, dobrovoľný hasič.

„Ako som sa dostal k vyrábaniu modelov hasičských striekačiek? S drevom som robil odmalička. Otec mal firmu, bol stolár. Už ako žiak základnej školy som pripravoval na vyučovanie rôzne pomôcky. Bavilo ma to. Vyštudoval som drevársku priemyslovku a pracoval ako majster v drevovýrobe. Neskôr som prešiel na učňovské stredisko, potom na učilište, kde som pracoval s chlapcami až do svojho dôchodku,“ zhŕňa do pár vetičiek svoj celoživotný príbeh J. Dávid. Modely mu však zobrali dušu len pred ôsmimi rokmi. Začalo sa to celkom nevinne: na svet prišli vnúčence. A potom svetlo sveta uzrelo prvé dielko v podobe drevených kociek. Pre vnuka zmajstroval kamión, žeriav, nakladače, traktor. Pri dievčatách-dvojičkách musel „sortiment“ svojej ponuky pozmeniť. Pustil sa do výroby miniatúrnych postelí, kolísok, až to skončilo pri celom domčeku s nábytkom. Malé slečny sa mohli vyhrať v kuchynke či obývačke a nepotrebovali k tomu ani bábiku Barbie.

Takú striekačku neurobíš!

Vnúčence odrástli, autíčka i nábytky sa poschovávali do kútov skríň. Hasičské striekačky vyzerajú síce ako hračky, na ktoré stačí naložiť len postavičky fúzatých hasičov s dobovými prilbami na hlavách, ale kde sa zrazu objavili? „S dobrovoľnými hasičmi z Rakovíc som chodieval na súťaže. Raz ma začali podpichovať, že takú striekačku nedokážem urobiť. Tak som ju spravil. Odvtedy si každý rok vyberiem iný typ a vyrobím ho,“ skromne poznamenáva J. Dávid. Nevyhľadáva detailnú projektovú dokumentáciu, nesnorí po historických fotografiách ani náčrtoch hasičských striekačiek. Vystačí si s jedinou, aj keď mohutnou, publikáciou, ktorá bola vydaná ešte v roku 2001. Má názov – ako inak – Historické stříkačky, pýcha a chlouba hasičů. Jej stránky sú bohato zaplnené farebnými fotografiami i detailmi nosníkov, kovových segmentov, podvozkov, úchytov… Stolársky majster knihu dostal pri udelení titulu Zaslúžilý člen Dobrovoľnej požiarnej ochrany Slovenskej republiky (DPO SR).

V aktuálnom vydaní PT sa dočítate aj o najväčšom múzeu historických striekačiek v Rakoviciach, v akých zahraničných krajinách končia Dávidove modely a aj o jeho kráľovstve na povale domu.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava