(NE)UVERITEĽNÉ MESTO JERUZALEM

  • Kultúra a spoločnosť
  • 25. decembra 2011, 08:19
  • Autor:Ján Karásek

Vidieť Neapol a zomrieť, vraví sa. Neviem posúdiť, v Neapo-e som nikdy nebol. Zato v Jeruzaleme áno. Mesto, v ktorom sa písala história siahajúca až do štvrtého tisícročia pred naším letopočtom, má impozantné genius loci. Na onen svet som sa síce nepobral, no jeho atmosféru som predýchaval niekoľko týždňov.

Kto chce navštíviť posvätné miesto troch hlavných monoteistických náboženstiev – kresťanstva, judaizmu a islamu – musí najprv prekonať izraelské hranice. To znamená absolvovať náročnú hraničnú tortúru, pri ktorej asistujú vojaci i vojačky. V tomto štáte je vojenská služba povinná i pre nežnejšie pohlavie. Už v colných priestoroch cítiť, že krajina si s mierom netyká. Úzkostlivo si berieme k srdcu poučenie, aby sme ani len príručnú batožinu nenechávali ležať osamote. I tá môže byť potencionálnou teroristickou hrozbou a v lepšom prípade vám ju „len“ odpália špeciálnym robotom.

Na hore Olivovej

S malou dušičkou sa približujeme k Jeruzalemu a spracovaní médiami očakávame ulice s barikádami a nepriateľskými pohľadmi. Mesto je rozdelené na štyri štvrte – arménsku, kresťanskú, židovskú a moslimskú. Ich obyvatelia však nečíhajú za každým rohom, aby si vrazili nôž do chrbta. V meste panuje (aspoň navonok, pre turistu) vzácny mier a pokoj.

Pre návštevníka je tradičnou prvou zastávkou Olivová hora, z ktorej mal Ježiš vystúpiť na nebesia. Z najvyššieho bodu sa Jeruzalem rozprestiera ako dlani. Sledujeme židov s typickými klobúkmi a pajesmi, ako prechádzajú medzi hrobmi k miestam odpočinku svojich blízkych na najväčšom a najdrahšom cintoríne v celom Izraeli. V diaľke tróni zlatistá kopula mešity Al-Aksá, tretieho najsvätejšieho miesta islamu. Chrámová hora bola vôbec prvou, ktorá určovala smer moslimských modlitieb. Až neskôr Mohamed, keď sa nepoho-dol so židmi, uprel zraky svojich verných na mešitu v Mekke.

V Jeruzaleme sa nachádza 1204 synagóg, 158 kostolov a 73 mešít. Ťažko skúšaný Jeruzalem 23-krát obliehali, 52-krát napadli, 44-krát dobili a dvakrát zničili.

V špeciálnom dvojčísle Piešťanského týždňa sa dočítate aj o najväčšom lákadle pútnikov smerujúcich do Jeruzalama – Krížovej ceste v Starom meste. Kadiaľ vedie?

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela