Rodina Hlbockých má svojich anjelov

  • Kultúra a spoločnosť
  • 24. decembra 2011, 07:52
  • Autor:vd/kh

PIEŠŤANY – Dívajúc sa na mnohopočetnú rodinu folkloristov Katky a Petra Hlbockých z Piešťan, musí byť každému jasné, že nad ich životmi rozprestiera ochrannú ruku Stvoriteľ. K nemu sa modlia, jemu vzdávajú vďaku i chválu. Ako to vyzerá v tejto rodine pred Vianocami? Porozprávala nám o tom sedemnásobná matka Katarína Hlbocká. S manželom Petrom a deťmi Jozefom (23), Máriou (20), Annou (16), Petrou (14), Michalom (12), Jurajom (9) a Martinom (4) prežívajú sviatky v radosti a pokore…

„Gazdíčko, gazdiná, prišli sme k vám šťastie, zdravie vinšovať. Šťastie, zdravie, dlhé roky, nech sú šťastné vaše kroky! Pochválený buď Ježiš Kristus.“ V našej rodine Vianoce milujeme. Sú to pre nás naozaj sviatky pokoja, lásky a radosti. Pripravujeme sa na ne počas celého adventu, nielen tým, že upratujeme celý dom, pečieme medovníky a rôzne dobrôtky, ale snažíme sa aj o prípravu duchovnú.

Spolu sa modlievame pri adventnom venci, potom sa hráme na „anjelov“ – máme nastrihané papieriky s menom každého jedného z nás – čiže máme deväť papierikov, ktoré sú poskladané a uložené v červenom vrecúšku. Každý večer si ťaháme jeden papierik, na ktorom je meno niekoho z nás a tomu človeku robíme na ďalší deň anjela – to znamená, že sa snažíme viac mu pomáhať, všímať si ho a robiť niečo pre neho dobré, ale tak, aby to nebolo veľmi okaté, nesmie o tom nikto vedieť. Len potom večer hádame, kto asi bol naším anjelom, podľa toho, ako sa nám to javilo počas dňa. Keď nie sú naši dvaja vysokoškoláci doma, tak si niektorí z nás ťahajú lístky aj dva a tiež sa snažíme im prejaviť svoju priazeň, či už im zavoláme, alebo niečo pre nich urobíme, alebo sa len za nich pomodlíme.

Stromček vyzdobujeme spoločne jeden-dva dni pred Štedrým dňom. Na Štedrý deň máme už od rána zamknutú obývačku, lebo nevieme, kedy k nám Ježiško príde, tak aby sme ho nerušili a zbytočne tam nerozhadzovali. Doobeda ide niekto, zväčša Miško s Jurkom, po Betlehemské svetlo, ktoré nám pripomína udalosti tichej a svätej noci. Ostatní sa doma chystáme na štedrú večeru. Až do štedrej večere sa všetci postíme, aby sme večer videli pod stolom zlaté prasiatko. Ocino od rána varí. Pripravuje vianočnú kapustnicu, ktorú robíme zo surovej kapusty- nie kyslej, dávame do nej sušené slivky, jabĺčka, hríby, šľahačkovú smotanu a celá kapustnica chutí sladko. Je vynikajúca. Majonézový šalát robíme deň predtým, aby sa odležal. Pri krájaní zeleniny pomáhajú viacerí – ocino, Peťka, Anička alebo mamina. Dávame tam všetku koreňovú zeleninu, ošúpané jabĺčka, uhorky, hrášok sterilizovaný, majonézu a robíme ho za plný veľký „vandel“. Ocino obaľuje kapra a rybie filé. Anička pripraví slávnostný stôl, keďže je hoteláčka, vie to urobiť najlepšie a najkrajšie. Vždy máme prestreté o jeden tanier navyše pre tých z rodiny, ktorí sa už nemohli zúčastniť štedrej večere alebo pre náhodného pocestného.

„Vinšujem vám v tento veľký sviatok, aby na vašom stole bolo vždy všetkého dostatok. Chleba peceň, syra hruda, na poli bohatá úroda. V maštali silný statok, v sýpke obilia dosti, aby ste všetci žili v svornosti. Toto vinšujem pánu hospodáru, ale aj vám všetkým vospolok.“   

O 16.00 h je detská svätá omša, na ktorú chodíme okrem maminy skoro všetci. Mamina zatiaľ chystá doma všetko potrebné. Keď sa vrátime z omše, dochystáme ovocnú misu, oblátky, med, orechy, medovníky a všetky sladké dobroty. Pre večerou mamina ešte vysvätí celý dom, aj dvor svätenou vodou, deti sa zatiaľ okúpu a oblečú do slávnostných šiat a oblekov. Keď už ideme večerať, všade zhasneme a mamina príde spoza dverí so svetlom a táckou, kde má pripravené oblátky, med, cesnak, orechy, jabĺčka, uvarenú šošovicu – to všetko symbolizuje, aby sme boli zdraví, dobrí, ochránení od všetkého zlého a aby v dome nikdy nechýbali peniaze. Pod obrusom máme tiež peniaz a kúsok chleba – aby to nikdy v dome nechýbalo. Keď nám zavinšuje sviatky, vinšujeme si všetci medzi sebou, ona nám potom robí všetkým krížik na čelo s cesnakom a medom. Ocino číta zo Svätého písma a všetci sa pomodlíme. Potom začne ocino všetkým do radu chystať oplátky s medom, cesnakom, orechami a nakrájanými na tenko jabĺčkami. Nasleduje kapustnica, po nej vysmážaný kapor, rybie filé a šalát. Keď dojeme, malí (ale aj starší) sú už veľmi nedočkaví, ideme spievať pred zamknutými dverami Ježiškovi koledy, aby na nás nezabudol. Deti načúvajú s prilepenými hlavami na dverách, či ho náhodou nebudú počuť. Často sa im zdá, že aj počujú. Keď dospievame, ocino sa ide potichu pozrieť, či už Ježiško prišiel, ak nie, tak pokračujeme v spievaní, ak áno, tak ocino natiahne zvonček, ktorý hrá melódiu, a vieme, že môžeme ísť do izby, lebo už prišiel. Najmladší otvárajú dvere a hľadia krásnymi rozžiarenými očkami pod stromček, lebo sa nevedia vynadívať. Potom si posadáme na sedačku a malí nám rozdávajú darčeky, jeden číta, ďalší nosí. Keď sa všetci spolu potešíme, prídu k nám babička s dedečkom koledovať a vinšovať sviatky a tiež dostanú darčeky. Tak spolu sedíme, rozprávame sa, pozeráme rozprávky, a keď nadíde čas, chystáme sa na polnočnú svätú omšu, ktorí to zvládneme. Na Božie narodenie ideme do kostola, poobede alebo navečer ideme k babičke koledovať zasa my a na Štefana ideme koledovať k druhej babičke do Boleráza. Niekedy máme vystúpenia, ale najradšej sme, keď sme všetci spolu. Vianoce majú pre nás veľké čaro.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav