Animátorkou roka sa stala Piešťanka Andrea Juráková

  • Kultúra a spoločnosť
  • 22. decembra 2011, 14:36
  • Autor:ar

PIEŠŤANY – „Celú našu aktivitu vytvárame spolu, takže to nie je len na mne a cena patrí aj mojim dievčatám,“ týmito slovami reagovala osemnásťročná Andrea Juráková z Piešťan na získanie ocenenia Animátor roka 2011 v kategórii Junior. Na cenu ju navrhli dievčatá z jej skautského oddielu. Svojou účasťou prekvapili Andreu aj na slávnostnom oceňovaní najlepších animátorov nášho kraja v sobotu 10. decembra v Trnave. S ocenenou animátorkou sme sa porozprávali nielen o animovaní.

Ako sa pracuje s desať až dvanásťročnými dievčatami?



Tak väčšinou je to zaujímavé, pretože pomaly začínajú riešiť rôzne problémy typu chalani a podobne, ale  vzhľadom na ich vek nič výnimočné.  Sú však veľmi zlaté a dá sa s nimi o porozprávať o rôznych veciach.

Animátorkou si už tri roky. V čom pozostáva tvoja úloha?



Každý týždeň máme stretnutia – družinovky. Tam sa vlastne na dve hodiny stretneme a robíme spolu rôzne aktivity od hrania sa, učenia sa rôznych skautských, ale aj iných zručností cez ďalšie veci, ktoré nás spolu bavia robiť a niekedy sú prospešné aj iným ľuďom. Program na družinovky vytvárame s kamarátkou Marikou z oddielu, na väčšie akcie to už robíme viacerí.

Kto môže prísť na vami organizované skautské akcie?



Otvorenú cestu majú okrem skautov aj ostatní. Deťom hovoríme, nech donesú na akcie aj svojich kamarátov. Skautom sa môže stať hocikto. Členovia nám tak pribúdajú a niekedy tiež odbúdajú. Ako sa komu páči.
 

Andrea Juráková je študentkou tretieho ročníka na Gymnáziu Pierra de Coubertina, členkou skautingu je deväť rokov. Animovaniu sa venuje tri roky. Vo svojej skupine má desať až dvanásťročné dievčatá. Navštevuje výtvarný odbor na Základnej umeleckej škole v Piešťanoch. Vo voľnom čase opatruje deti, cez víkendy sa zúčastňuje skautských akcií alebo podľa vlastných slov vymýšľa s kamarátmi. Rada športuje, baví ju práca s deťmi, biológia a príroda.

Aké podujatia ste organizovali, resp. aké akcie plánujete?



Dopredu tak klasicky plánujeme výlety a tradičnejšie akcie. Naša pravidelná činnosť je organizovanie letného táboru. Stretávame sa každý týždeň, cez víkendy bývajú rôzne akcie. Napríklad v októbri sme boli pomáhať obnovovať hrad Korlátka. V Pezinku sme mali akciu, bola to vlastne mestská „zvedavka“, na ktorej plnia decká všelijaké úlohy. Cez zimu, ak je sneh, robievame záprahy. Dúfam, že sa táto akcia podarí uskutočniť aj tento rok. Ako skauti rozdávame teraz betlehemské svetlo. V nedeľu prišlo svetlo vlakom a poobede sa odovzdalo primátorovi na Námestí Slobody. Cez týždeň sa poroznášalo do kostolov. Na Štedrý deň si ho od desiatej do dvanástej môžu ľudia vyzdvihnúť v kostoloch, na Námestí Slobody, ale i na sídlisku Trajan.

Ako si sa dostala k skautingu?



Cez mamininu známu a cez kamarátky. Aj v kostole, čo sa poznáme, boli skauti. Takže cez známych. No robievame aj nábory po školách. Naposledy sme mali nábor v septembri a pár deciek k nám prišlo. Púšťali sme im prezentácie a hrali sa s nimi, čo sa im zapáčilo a chodia doteraz. Celé je to o partii ľudí, ktorí sa tu stretnú. Spája nás najmä veľké množstvo zážitkov, ktoré myslím, nebyť skautingu nikdy nezažijem. Na základe toho si vytvárame priateľstvá na celý život.

Nedávno si si v Trnave prevzala ocenenie Animátor roka 2011 Trnavského kraja v kategórii Junior. Ako si to prežívala?



Tak mala som miernu trému, lebo ma hlavne prekvapili moji kamaráti  a môj priateľ, ktorí tam prišli aj s deťmi z mojej družinovky. Vôbec som ich nečakala. Celý týždeň to tajili a nikto nič neprezradil. Pritom ukecané sú dosť 🙂 Aj keď povedali, že sa uvidíme v sobotu. Ja som nechápala, prečo v sobotu. Tak som ich opravila, že v stredu. Lebo v stredu mávame družinovky. Smiali sa, no pochopila som to až vtedy, keď som ich zbadala v hľadisku. Bolo to úžasné, že sme boli spolu. V celej prvej rade sme sedeli my z Piešťan. Z každej akcie máme spoločné zážitky, no nezabudnuteľným pre mňa
bolo práve odovzdávanie ocenení.

Podujatie s názvom Animátor roka organizuje už päť rokov Združenie pre podporu deti a mládeže v Trnavskom kraji v spolupráci s Radou mládeže Trnavského kraja. Oceňovaní sú animátori pracujúci ako dobrovoľníci pre deti a mládež v troch kategóriách
1. animátor junior, 2. animátor senior, 3. animátorské celoživotné dielo. Ceny sú odovzdávané aj obciam s priateľským vzťahom k deťom a mládeži v kategórii: 1. obec do 1000 obyvateľov a 2. Obec nad 1000 obyvateľov.

Aké vlastnosti musí mať podľa teba dobrý animátor?



Určite trpezlivosť pri deťoch, zodpovednosť. Keď niekam ideme, tak sa môže stať hocičo. Ďalej musí predvídať veci a dávať pozor. Potom by mal byť kreatívny, aby vedel zaujať deti. Mal by byť priateľský, aby sa k nim priblížil a bol ich kamarátom. A určite by mal mať aj prirodzenú autoritu.

Dievčatá sú od teba mladšie len o pár rokov. Majú voči tebe rešpekt?



Keď už skríknem, tak poslúchnu. Na prvé slovo nie vždy počúvajú, ale väčšinou sa to týka len maličkostí. Snažím sa byť k nim tolerantná, počúvať ich, keď sa im niečo nepáči, vyhovieť im. Ale ony sú zlaté a myslím si, že už sme si na seba za rok a pol celkom zvykli.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava