Vyšla historicky prvá kniha o trnavskej Bazilike sv. Mikuláša

  • Kultúra a spoločnosť
  • 19. decembra 2011, 12:47
  • Autor:sita

TRNAVA – Prvú knihu o Bazilike svätého Mikuláša v Trnave, ktorá bola celé stáročia centrom náboženského života v meste, napísal 94-ročný historik Hadrián Radváni. Materiály k reprezentatívnej publikácii zhromažďoval viac ako sedemdesiat rokov.

Podľa farára – dekana trnavskej farnosti Marcela Kubinca v minulosti vychádzali články o bazilike, sú však roztrúsené po rôznych zborníkoch. "Doteraz sme nemali v rukách žiadnu obsiahlejšiu prácu, ktorá by sa komplexnejšie a detailnejšie venovala Bazilike sv. Mikuláša,“ povedal pri dnešnej prezentácii knihy dekan, ktorý je jej zostavovateľom. Okrem textov, ktoré vychádzajú z rozsiahleho archívu Hadriána Radvániho, sú súčasťou diela aj stovky fotografií Mária Dobšoviča. Vďaka fotografiám môžu záujemcovia vidieť okrem iného aj mnohé skvosty z klenotnice, ako napríklad vzácne monštrancie, či kalichy, ktoré sú inak ukryté v bezpečí trezora.

Radváni má na svojom konte vyše šesťdesiat publikácií. Napriek vysokému veku stále tvorí, momentálne sa snaží zmapovať históriu novén, ktoré sa v Trnave konajú na počesť Panny Márie Trnavskej.

Bazilika sv. Mikuláša, domácimi nazývaná aj dóm alebo "hrubý“ kostol, patrí k turisticky najvyhľadávanejším miestam v Trnave. Podľa farára – dekana Kubinca tu prichádzajú turisti celoročne. V budúcnosti preto plánuje v jednej jej časti vybudovať malé farské múzeum. Farský kostol bol na baziliku minor povýšený v roku 2008 pápežom Benediktom XVI.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav