Jablkám z Piešťanského týždňa sa deti potešili

  • Kultúra a spoločnosť
  • 16. decembra 2011, 13:51
  • Autor:(red)

PIEŠŤANY – V redakcii Piešťanského týždňa sme sa rozhodli obohatiť vianočný stôl deťom z Detských domovov v Piešťanoch i Kocuriciach a klientom Zariadenia sociálnych služieb Domum Piešťany. Náš vitamínový vianočný pozdrav vážil 330 kg a obdarovaní sa mu vidieteľne tešili.

Takmer polovica detí z Detského domova v Piešťanoch odchádza stráviť Vianoce domov. Tie, ktoré zostanú, sa sústredia do jednej skupiny a najkrajšie sviatky v roku oslávia s vychovávateľmi.  Podľa slov tunajšieho psychológa Jaroslava Ziela program Štedrého dňa prebieha klasicky.  Po večeri si  rozdajú darčeky a sledujú rozprávky v televízii. Klasická papučová kultúra.  „Cez prvý a druhý sviatok vianočný sa chodíme korčuľovať na klzisko v meste alebo kŕmime labute pod Kolonádovým mostom. 28. decembra deti odchádzajú na zimný pobyt do tábora, takže do siedmeho si od nich trochu odpočinieme,“ prezradila nám vychovávateľka Ivana Evinicová. Deti sa z darovaných jabĺk tešili a ochotne nám pózovali pred vianočným stromčekom.

V Detskom domove v Kocuriciach nás čakala riaditeľka Martina Uhlíková. V čase nášho príchodu boli deti na krúžkoch alebo na návšteve v profesionálnych rodinách. „Oni sa ani necítia, že sú z detského domova. Každé z nich má už svoju rodinu, kde strávia aj Vianoce,“  povedala. Poslednými obdarovanými boli klienti Zariadenia sociálnych služieb Domum Piešťany. „Počas vianočných sviatkov ponúkame v našom zariadení celodenný pobyt pre ľudí bez domova.  Na vrátnici je pre nich nachystaná teplá káva alebo čaj, na Štedrý deň vydávame vianočnú kapustnicu a kapra,“ prezradil nám Martin Miškech, referent ZSS Domum Piešťany. Ponuku Domumu stráviť Vianoce v teple využívajú hlavne stáli klienti nocľahárne. Podmienkou však je, že nemôžu byť pod vplyvom alkoholu.
V sociálnej ubytovni ZSS Domumu, v ktorej nájdu strechu nad hlavou osamelí rodičia s maloletými deťmi a mladé rodiny bez zabezpečeného bývania, majú v súčasnosti plný stav. "Rodiny oslavujú sviatky samostatne, my pre nich nakupujeme potraviny na prípravu kapustnice, šalátu a kapra," povedal M. Miškech. Na ich vianočnom stole vďaka Piešťanskému týždňu nebudú chýbať ani jablká. Zamestnanci Domumu im ich rozdeľovali v spoločenskej miestnosti, kde už svietil vianočný stromček. Deti sa zhŕkli okolo neho a s chuťou sa zahryzli do červených jabĺčok.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila