UMC hrozí čiastočným stiahnutím výroby zo Slovenska

  • Spravodajstvo / Región
  • 15. decembra 2011, 08:53
  • Autor:

NOVÉ MESTO NAD VÁHOM – Spoločnosť Universal Media Corporation (UMC) z Nového Mesta nad Váhom, ktorá zamestnáva viac ako tisíc ľudí, uvažuje o čiastočnom stiahnutí výroby zo Slovenska. Dôvodom je nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily a nulová podpora štátu pri zamestnávaní nízkokvalifikovaných pracovníkov.

"Máme ponuky na presun výroby do Maďarska a Veľkej Británie. Obe krajiny nám ponúkajú investičné stimuly, navyše v Británii by sme boli omnoho bližšie ku koncovým zákazníkom,“ uviedol konateľ spoločnosti Vladislav Khabliev. Túto jeseň firma zamestnala viac ako 400 pracovníkov, mnohých spomedzi najťažšie zamestnateľných ľudí z úradov práce. "Nie je možné zaúčať ich základným pracovným návykom bez nulovej pomoci štátu. Pre viacerých z nich je to prvé normálne zamestnanie po dlhom čase. Štát príde o nezamestnaného, no nám závratne klesá produktivita práce na výrobnej linke. Na Slovensku by sme si, v prípade presunu výroby, nechali iba zaškolených a skúsených kmeňových zamestnancov. Nie sme sociálny podnik ani škola, aby sme učili ľudí pracovať,“ dodal Khabliev.

Miera nezamestnanosti sa v okrese Nové Mesto nad Váhom blíži k ôsmim percentám. Úrad práce tu eviduje 2 800 uchádzačov o zamestnanie. Podľa pracovníčky úradu Márie Chorvátovej zatiaľ o hromadnom prepúšťaní nemajú informácie, odchod firmy by však mal určite vplyv na rast nezamestnanosti v tomto okrese.



Konateľ firmy považuje situáciu za absurdnú. "Všetci naši konkurenti dostávajú štátnu pomoc a nám úradníci často nie sú schopní ani včas odpovedať na list. Pritom kŕmiť treba kone, ktoré ťahajú voz slovenskej ekonomiky a nie tie, ktoré sa boria s neustálymi problémami," skonštatoval Khabliev. Spoločnosť má podľa neho pretlak zákaziek, chce zamestnať viac ľudí, no od štátu necíti podporu. "Jediní, kto o naše problémy javí záujem sú primátori Nového Mesta nad Váhom a Trenčína. Sme slovenská spoločnosť a chceme vytvárať pridanú hodnotu na Slovensku, no bez štátnych stimulov sa v našej brandži v Európe už nedá podnikať, nieto ešte suplovať úlohu sociálnych podnikov. Nechceme priame dotácie, iba čiastočné daňové úľavy a keď ich nedostaneme, zariadime sa podľa toho,“ uzavrel Khabliev.

Primátor Nového Mesta nad Váhom Jozef Trstenský dúfa, že firma Universal Media Corporation (UMC) z mesta neodíde. "Pevne verím, že táto hrozba sa nenaplní," povedal. Trstenský je však presvedčený o tom, že firma v Novom Meste nad Váhom našla dobré podmienky a aj prijateľnú štruktúru pracovnej sily. "Myslím si, že má kontrakty pre rok 2012 naplnené a bola by veľká škoda, keby odišiel z týchto priestorov," povedal Trstenský na margo konateľa spoločnosti Vladislava Khablieva. "Dúfam, že prehodnotí svoje zámery," dodal. Firma podľa Trstenského zamestnáva veľký počet ľudí nad 50 rokov, ak by v meste skončila, nezamestnanosť by stúpla o približne 1,5 percenta.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava