Študenti v Rakoviciach si šili vlastný betlehem

  • Kultúra a spoločnosť
  • 9. decembra 2011, 13:29
  • Autor:(vd)

PIEŠŤANY – Deň otvorených dverí v Strednej odbornej škole v Rakoviciach nemal chybu. Kto chcel, nasýtil svoj hlad po kráse obdivovaním vianočných aranžmánov, komu vyhrávali muzikanti v bruchu, ochutnal kapustnicu z dielne profesorov, múčniky študentov, oblátky s medom a to všetko zapil vynikajúcim punčom s drobnými kúskami ovocia.

V jedálni školy mali azda najväčší stromček v histórii. „Obrovský smrek vyrástol v blízkosti školského internátu. Bol už prerastený, preto sme sa rozhodli ho vyťať. Naši študenti ho vyzdobili originálnymi ozdobami. Pod ním je ručne šitý textilný betlehem, vedľa je nádherne vyzdobený vianočný stôl,“ povedala nám riaditeľka školy Mária Múdra. V jedálni a cestou k nej si hostia mohli pozrieť, ako vytvárajú vianočné floristické diela, ako sa zdobia medovníky a aké sú súčasné trendy vo vianočných väzbách.  Dali sa tu kúpiť sviečky, ozdôbky, oblátky, med, knihy, svietniky, stromčeky i vianočné gule. V každej učebni boli pre hostí pripravené rôzne prekvapenia. Deti z materských škôl sa tu mohli pohrať , aj prezrieť si výstavu výtvarných prác.  

Deviataci, ktorí sa rozhodujú pre výber štúdia, si prezreli odborné učebne a oboznámili sa s projektmi  i so študijnými maturitnými odbormi – floristikou, bioenergetikou, manažmentom regionálneho cestovného ruchu, podnikateľ pre rozvoj vidieka, pracovník marketingu. V tejto škole, ktorá má dlhoročnú tradíciu, pripravujú do praxe vyučených viazačov a aranžérov, záhradníkov i pracovníkov pre záhradnú tvorbu, zeleň a služby. Tí si môžu pobyt na svojej alma mater predĺžiť o dva roky nadstavbového štúdia a získať maturitu záhradníctva. Pochutili sme si aj na koláčikoch, ktoré upiekli študenti v rámci koláčovej súťaže. „Prvé miesto za mini linecké koláčiky získala Barbora Petrovičová z tretieho ročníka študijného odboru podnikateľ marketingu a druháčka Dominika Cabadajová, ktorá študuje manažment regionálneho cestovného ruchu. Medovníkové hviezdy v jej podaní by ste si mohli zavesiť aj na stromček.
((myvideo:1))

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek