Nový slovenský rekord – obrovský betlehem!

  • Kultúra a spoločnosť
  • 7. decembra 2011, 10:11
  • Autor:V. Dusíková

NOVÉ MESTO NAD VÁHOM – Mikuláš priniesol Novému Mestu nad Váhom nielen balíčky a ohňostoj, ale aj zápis do Knihy slovenských rekordov. Certifikát o najväčšom ľudovom betleheme s postavami v až nadživotnej veľkosti vytesanými prevažne z lipového, topoľového a osikového dreva odovzdal spolutvorca knihy Igor Svitok primátorovi mesta Jozefovi Trstenskému. Je to v priebehu roka druhý rekord, ktorý preslávil toto mesto nielen v rámci Slovenska. O betlehem sa zaujíma aj zahraničie.

Slávnosti, počas ktorej Mikuláš, anjelici a čertíci privezení na záprahu koní rozdávali deťom balíčky sa zúčastnili aj ľudoví rezbári. Najviac sôch vyšlo spod rúk na pol Novomešťana – na pol Skaličana – Ferdinanda Bolebrucha, obľube sa tešili aj diela Miroslava Hochmana, bratov Ernesta a Štefana Slabých, Štefana Matejíka a Jána Tomeša.  Najmenší obyvatelia Nového Mesta nad Váhom v prekrásnom Betleheme pohládzali dieťatko v jasličkách, obľube sa tešili ovečky, psík a somárik – ktorý je najväčšou sochou betlehema a pretože slúži aj na fotografovanie, autori ho dali mimo ohrady skvostného až monumentálneho diela ľudovej kultúry. „Okrem biblických postáv som do betlehemu zakomponoval aj ľudí z okolia Nového Mesta nad Váhom. Nájdete tu ženy v ľudových odevoch, ale aj hlásnika, ktorý v dvadsiatych rokoch minulého storočia strážil pokoj tohto mesta,“ prezradil tvorca návrhu unikátneho betlehemu, Ferdinand Bolebruch.

„Tento betlehem sme zaradili do Knihy slovenských rekordov preto, že počtom, veľkosťou,  mohutnosťou aj hmotnosťou artefaktov je jednoznačne najväčší na Slovensku,“ povedal Igor Svitek. Po šiestich rezbárskych sympóziách má rekordných 34 postáv zvierat aj ľudí. Po somárikovi sú najťažšími sochami Traja Králi. Primátor Nového Nového Mesta na slávnosti vyjadril myšlienku, že betlehem sa bude určite rozrastať a mal by mať aj nové jasličky.

((myvideo:1))

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav