Na obnovu pešej zóny pôjdu prvé státisíce

  • Spravodajstvo / Región
  • 2. decembra 2011, 08:17
  • Autor:sita

TRNAVA – Po rokoch sľubov sa Trnava konečne pustí do obnovy pešej zóny, ktorá patrí k najstarším na Slovensku. V rozpočte mesta na budúci rok je na ňu vyčlenených prvých 500 tisíc eur. Celkové náklady na obnovu podľa viceprimátora Bystríka Stanka nepresiahnu tri milióny eur.

Projektovú dokumentáciu na obnovu pešej zóny má radnica vypracovanú už niekoľko rokov, bude ju však potrebné zmeniť. To sa má udiať na jar budúceho roka, na jeseň sa majú začať prvé práce. "Ten pôvodný projekt je strašne drahý, rekonštrukcia by stála okolo päť miliónov eur,“ povedal Stanko. Možnosti mesta sú podľa neho obmedzené na približne dva a pol, najviac tri milióny eur v najbližších troch rokoch. Isté je, že z centra mesta zmizne asfalt a niektoré lacno pôsobiace materiály. Novú pešiu zónu by Trnava mala mať hotovú do konca roku 2014. Jej obnovu mali vo svojom volebnom programe pred komunálnymi voľbami v roku 2010 všetci kandidáti na primátora, vrátane terajšieho primátora Vladimíra Butka a viceprimátora Stanka.

Na konečnom výzore pešej zóny sa musia dohodnúť architekti s pamiatkarmi, podľa Stanka prihliadnu aj na názory ľudí, ktorí pred štyrmi rokmi pripomienkovali jej vystavený model. Určite by sa na pešiu zónu mala podľa neho dostať voda vo forme jednej – dvoch fontán. Architektov ešte čaká diskusia s pamiatkarmi, ktorí by najradšej videli stred pešej zóny bez terajších ostrovčekov zelene. Podľa pôvodného projektu má byť vymenené aj terajšie stromoradie po oboch stranách Hlavnej ulice, údajne pre zlý zdravotný stav stromov.
   
Novú pešiu zónu mala mať Trnava pôvodne už v roku 2008, vtedajšie vedenie radnice ju sľubovalo ako darček k 770. výročiu udelenia kráľovských výsad Trnave. Mesto získalo peniaze na projektovú dokumentáciu v rámci medzinárodného projektu ADHOC, financovaného z prostriedkov Európskej únie, na samotnú realizáciu už peniaze neboli.

Trnava vylúčila autá z centra mesta v polovici 80. rokov minulého storočia ako jedno z prvých miest na Slovensku.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava