Dražovský kostol v klipe Tublatanky i Gladiátoru

  • Cestovanie
  • 2. decembra 2011, 15:17
  • Autor:Regina Hulmanová

V Piešťanoch a okolí sa nachádza viacero zaujímavých výletných lokalít. Pripomeňte si ich v krátkosti spolu s nami a dozviete sa fakty, o ktorých ste možno ani netušili. Snáď vám pomôžu pri rozhodovaní, kam vyraziť s blízkymi počas víkendu. Tento týždeň sa vydáme do obce Dražovce.

Kostolík sv. Michala Archanjela v Dražovciach neďaleko Nitry dominuje Tríbečskému pohoriu na strmom zráze a napriek tomu, že jeho dĺžka je len desať metrov, je viditeľný už zďaleka. Táto krásna dominanta vznikla už v 13. storočí a dodnes je obľúbeným miestom na výlet v okolí vrchu Zobor, pričom bol postavený na základoch kostola, ktorý vznikol v polovici 11. storočia. Podľa stránky www.apsida.sk výstavbe dnešného kostola predchádzala ešte jedna stavba. Z tej zostali trojmetrové múry po celom obvode a sú súčasťou terajšieho kostolíka. Nie je to však všetko.

Kostol sv. Michala Archanjela prešiel počas svojej histórie až dodnes asi desiatimi stavebnými úpravami, pričom zaujímavosťou je, že najviac prestavieb (šesť) bolo v 12.- 13. storočí. V románskom období bola ku kostolíku pristavená pustovňa, čím sa museli zamurovať okná a vytvoriť pre ne priestor vyššie. Dodnes je jedno zamurované okno viditeľné v interiéri a zaniknutím prístavby v 15. storočí sa opäť obnovili pôvodné okná.
Väčšia rekonštrukcia interiéru sa uskutočnila koncom 18. storočia. Zväčšil sa vstup, nadstavili sa múry a vymenil sa aj oltár, avšak samotná existencia kostola bola ohrozená už o pár rokov neskôr výstavbou ďalšieho kostola v dedine. Odvtedy sa tu sväté omše slúžia iba 29. septembra, vo sviatok patróna. Okrem deštruktívnej ťažby kameňa v okolí počas socializmu sa na tomto mieste uskutočnili i archeologické a umelecko-historické výskumy. Tie odhalili napríklad omietku, ktorá môže pochádzať z 9. storočia, pohrebisko z obdobia 11.-17. storočia či rozdielnu výšku podlahy dnes a v 11. storočí. Dnes je podlaha o 90 centimetrov vyššie.

Kostolík učaroval i mnohým umelcom. Zobrazili ho aj na starej 50-korunovej slovenskej bankovke či eurovej známke z roku 2009. Okrem výtvarníkov dražovský kostolík uchvátil slovenských hudobníkov, stačí, ak si pozorne prezriete videoklipy skupín Tublatanka či Gladiátor.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav