Núdzový stav platí aj v trnavskej nemocnici

  • Spravodajstvo
  • 29. novembra 2011, 09:15
  • Autor:sita/red

BRATISLAVA – Vláda na svojom pondelkovom mimoriadnom rokovaní napokon schválila vyhlásenie núdzového stavu. Na tlačovej besede to oznámila premiérka Iveta Radičová.

"Chcem ubezpečiť občanov, že vláda zabezpečila svojím rozhodnutím a prijatými opatreniami akútnu aj odkladnú zdravotnú starostlivosť," vyhlásila predsedníčka vlády. Núdzový stav sa má týkať uloženia pracovnej povinnosti na zabezpečenie výkonu zdravotnej starostlivosti a zakázania práva na štrajk niektorým pracovníkom.

Núdzový stav sa nebude týkať celého územia Slovenska, ale iba 13 obvodov a 15 poskytovateľov ústavnej zdravotnej starostlivosti. Medzi inými aj vo fakultnej nemocnice v Trnave, kde z celkového počtu 190 lekárov výpoveď podalo osemdesiat. V aktuálnom vydaní PT vám prinášame aj rozhovor s riaditeľom trnavskej nemocnice Gabrielom Pavelekom.

V šiestich z 15 zariadení bude podľa Radičovej núdzový stav trvať iba niekoľko dní, maximálne týždeň. Údajne ho v uvedených nemocniciach vyhlásili skôr preto, aby "išli na istotu a náhodou sa niečo nestalo", dokázali by totiž fungovať aj bez neho. Minister doplnil, že by mohli byť napríklad zavalené množstvom pacientov a dostať sa tak do krízovej situácie. Koľko bude trvať núdzový stav v ostatných zariadeniach, premiérka nespresnila, iba uviedla, že ho zrušia v "najbližšom možnom čase".

Vláda sa na svojom zasadnutí zároveň rozhodla, že od 1. decembra začne realizovať racionalizačné opatrenia, ktoré budú optimalizovať počet oddelení a kliník. "Aby sme mali naozaj zabezpečenú minimálnu sieť a zároveň nemali zbytočné duplicitné oddelenia," vysvetlila predsedníčka vlády. Dodala, že nemocnice síce majú zmluvy so zdravotnými poisťovňami do konca júna tohto roka, ich prehodnotenia sú však možné, ak nespĺňajú napríklad personálne normatívy alebo iné stanovené podmienky.

Premiérka sa na tlačovej besede opätovne obrátila na lekárov a poprosila ich, aby zvážili ponuku, ktorú dostali od vlády a aby sa vrátili k svojím pacientom. Zopakovala, že si váži prácu lekárov, ale že im nemôže ponúknuť výraznejšie zvýšenie platu ako o 300 eur. "Nie preto, že by sme nechceli, ale preto, že máme záväzok a povinnosť zodpovedne nakladať s príjmami, ktoré máme" poznamenala. Lekárom podľa nej vláda ponúkla to, čo dokáže garantovať. V rokovaniach bude pokračovať. Na utorok pozvala zástupcov lekárov zo spomínaných 15 nemocníc.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela