Peter Hlbocký mohol byť Otcom roka

  • Kultúra a spoločnosť
  • 24. novembra 2011, 15:51
  • Autor:Viera Dusíková

PIEŠŤANY – Folkloristu Petra Hlbockého z Piešťan, otca siedmich detí, sme si nevybrali ako vzor muža náhodou. V júni sa so svojou manželkou Katarínou a deťmi Jozefom (23), Máriou (20), Annou (16), Petrou (14), Michalom (12), Jurajom (9) a Martinom (4) zúčastnil finále súťaže Otec roka 2011. V Primaciálnom paláci si síce putovné žezlo ankety – dreveného koníka – odniesol Košičan Rastislav Vitéz, ale Petra také drobnosti nevyvedú z miery. Veď život je o niečom inom, nie o cenách v ankete.

Rodinu folkloristov, kde každý člen hrá minimálne na dva, v niektorých prípadoch aj štyri hudobné nástroje a pritom aj spieva, netreba zvlášť predstavovať. Poznáme ich z vystúpení v kostoloch, v kultúrnych stánkoch, hrajú a spievajú na rôznych podujatiach po celom Slovensku, ale aj za hranicami. Za všetkým muzicírovaním sú skryté stovky hodín takmer dokonalého menežovania rodiny. Ťažko tu povedať, kto je hlavou a kto krkom rodiny. Niekomu sa zdá, že tak ako Katka spieva, Peter hrá. Ale inokedy to platí opačne – ako Peter hrá, jeho manželka spieva. „Teraz, keď už nám najmenší syn Martinko povyrástol, sme si vymenili roly. Peťo sa stará o chod domácnosti a ja menežujem koncerty a vystúpenia,“ prezradila Katka.

Folklór a vycibrený vkus pre ľudové umenie im tiekol do tela v materskom mlieku. Katka s Petrom sa totiž zoznámili v Slovenskom ľudovom umeleckom kolektíve. „Všimol som si ju hneď na konkurze. Ona spievala, ja som hral aj spieval. Boli sme spolu každý deň aj dopoludnia aj popoludní v klubovni kaštieľa v Rusovciach. Pamätám si ešte našu prvú spoločnú poštovú adresu – Kaštieľ Rusovce, Balkánska 31. Po svadbe nám tam ‘sľukári‘ poskytli izbu na bývanie. Neskôr sme bývali v Devínskej Novej Vsi a potom sme sa vrátili nazad do Piešťan. Tu sme si kompletne prerobili rodinný dom po Katkiných starých rodičoch,“ upresňuje Peter, ktorý je zručný nielen pri výrobe hudobných nástrojov, ale aj v stavebných prácach.

Viac sa dočítate v aktuálnom vydaní PT.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav