Od leopoldovskej tragédie uplynulo dvadsať rokov

  • Spravodajstvo / Región
  • 23. novembra 2011, 09:47
  • Autor:sita

LEOPOLDOV – Pamiatku piatich zavraždených väzenských dozorcov si dnes pri príležitosti dvadsiateho výročia od tragického úteku väzňov pri pamätníku pred leopoldovskou väznicou pripomenuli terajší i bývalí príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže a pozostalí po obetiach. Františka Slobodu, Milana Černého, Milana Galbavého, Igora Jošta a Mariána Zennera brutálnym spôsobom zabila skupina zločincov vedená Tiborom Polgárim.

"Naši kolegovia nasadili vlastné životy na ochranu práv a bezpečnosti občanov, čím do poslednej bodky naplnili slová služobnej prísahy,“ povedal riaditeľ leopoldovskej väznice Pavel Zbojek, ktorý sa v tragický večer stal tiež rukojemníkom Polgáriho. Do systémov bezpečnosti boli podľa Zbojeka za posledných dvadsať rokov vložené nemalé finančné prostriedky, pričom otázka bezpečnosti personálu je stále v popredí záujmu. Podotkol však, že v posledných rokoch aj vo väzenstve chýbajú peniaze.

Najtragickejší útek v dejinách slovenského väzenstva odštartoval Tibor Polgári 23. novembra 1991, keď pod zámienkou vhodenia listu do schránky požiadal referenta režimu Františka Slobodu, aby ho pustil za gáter. Spoločne s ďalším väzňom Milošom Urigom ho napadli a dobodali na smrť. Obaja zločinci sa potom prezliekli do uniforiem väzenských dozorcov a spoločne s ďalšími piatimi zločincami pokračovali v krvavej ceste za slobodou. Ich vyčíňanie neprežilo päť príslušníkov vtedajšieho Nápravnovýchovného ústavu, niekoľkí ďalší boli zranení. S pomocou rukojemníkov sa sedmička zločincov dostala na slobodu. V ukradnutom aute blúdili, až sa napokon dostali opäť do blízkosti Leopoldova. Po dvadsiatich hodinách od úteku všetkých za dramatických okolností zadržala polícia.

Najvyšší súd po tejto udalosti odsúdil Tibora Polgáriho a Miloša Urigu na doživotie, Bartolomejovi Botošovi vymeral 18 rokov, Daliborovi Bajgerovi a Václavovi Fedákovi po pätnásť a Vladimírovi Dudovi trinásť rokov väzenia. Ondrej Harvan si trest zvolil sám, spáchal samovraždu.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek