Habánske hodiny mali len jednu ručičku

  • Cestovanie
  • 18. novembra 2011, 16:18
  • Autor:Regina Hulmanová

V Piešťanoch a okolí sa nachádza viacero zaujímavých výletných lokalít. Pripomeňte si ich v krátkosti spolu s nami a dozviete sa fakty, o ktorých ste možno ani netušili. Snáď vám pomôžu pri rozhodovaní, kam vyraziť s blízkymi počas víkendu. Tento týždeň sa vydáme do obce Sobotište.

Dedinka Sobotište leží medzi Myjavou a Senicou. V minulosti bola súčasťou Olomouckej cesty spájajúcej severnú Moravu s Podunajskom, dedina je zaujímavá najmä pre milovníkov tradičnej kultúry.

Hospodársky i kultúrny vzhľad Sobotišťa ovplyvnili prenasledovaní anabaptisti (Habáni), ktorí sa tu usadili na základe pozvania grófa Františka Nyáryiho a už v roku 1546 vybudovali najstarší bratský dvor na Slovensku. Sobotište bolo nielen dôležitým centrom Habánov na Slovensku, ale i sídlom habánskeho biskupa. Keďže žili veľmi uzatvoreným spôsobom, vytvárali si samostatné časti – Habánske dvory, ktoré sa riadili podľa vlastných pravidiel a všetok život sa odohrával v komunite. Typický dom bol charakteristický obytnou i podkrovnou časťou a niekedy bol viacposchodový. Zachovaná je napríklad zvonica či neďaleký mlyn, avšak potrebovali by už rekonštrukciu.

Pod zvonicou je vybudovaná pivnica, ktorá bola postavená prvá a až dodatočne je nad ňou vystavaná v roku 1753 zvonica s tromi hodinami. Zaujímavosťou je skutočnosť, že hodiny mali len celú ručičku, keďže sa v minulosti odbíjali len celé hodiny. Habáni boli obľúbení najmä u vtedajšej šľachty vďaka svojej zručnosti, ich remeselnícke schopnosti boli veľmi rôznorodé a najmä kvalitné. Asi netreba bližšie opisovať nádhernú výzdobu keramiky, obzvlášť typickú fajansovú. Habánsky dvor si môžete prezrieť aj pomocou infor-mačných tabúľ, z ktorých je vytvorený zaujímavý okruh obcou a predstavuje nám pamiatky Sobotišťa. Náučný chodník nie je veľký a ponúka pohľad do histórie obce a zároveň je i pekným príkladom, ako nájsť to, prečo sme sem prišli, čo nie je vždy jednoduché. Rozdelený je do deviatich bodov zahrňujúc najdôležitejšie miesta a udalosti obce. Zaujímavosťou z historických poznatkov obce je fakt, že v minulosti Sobotište spadalo pod hrad Bana (obec Banka pri Piešťanoch) a až neskôr do obvodu hradu Branč.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava