E. M. Photography: Recenzia objektívu (2)

  • Blogy
  • 18. novembra 2011, 15:38
  • Autor:Erik Ďuriš

Piešťanci Erik „Eriino“ Ďuriš a Marek „Švaco“ Švančara sa rozhodli zužitkovať svoje niekoľkoročné skúsenosti z oblasti fotografie a v roku 2009 založili projekt E.M.Photography (Erik.Marek.Photography), v rámci ktorého ponúkajú začínajúcim i skúsenejším fotografom cenné rady pri vytváraní kreatívnych fotografií. Na webe Piešťanského týždňa vám budú prinášať v jednotlivých epizódach nielen rady, ale i rozhovory so zaujímavými ľuďmi z oblasti fotografie či rôzne fotoreporty. Dnes sa pozrieme, ako Erik zhodnotil Canon 200mm f 2,8 L II USM.

Pred časom som písal recenziu na pevnú elkovú stovku. Dnes by som chcel pokračovať ďalej a napísať pár slov o ďalšom mojom obľúbenom objektíve a ním je Canon EF 200mm f 2,8 L II USM. Kupoval som ho spolu so spomínanou stovkou, takže som stihol nazbierať skúsenosti, s ktorými by som sa rád podelil. Ani teraz vás nechcem kŕmiť laboratórnymi testami. Tie sú podľa môjho názoru v praxi nanič.

Pred kúpou som o tomto objektíve dosť čítal a páčil sa mi z niekoľkých dôvodov. Tým hlavným, či chceme alebo nie, je cena. Dovolím si odhadnúť, že pre 90% ľudí je to prvá vec, na ktorú pozerajú pri rozhodovaní či ten, alebo onen objektív kúpiť alebo nekúpiť. Na tak kvalitný objektív ma veľmi zaujímavú cenu, pohybuje sa niekde okolo 700 euro na našom trhu. Ľudia, čo si objednávajú výbavu zo zahraničia, ho dokážu zohnať za ešte lepšie peniaze.

Canon 200mm f 2,8 L II USM

Ďalšie výhody objektívu sú, napríklad jeho váha (725g), veľkosť, optické vlastnosti a rýchlosť ostrenia. V neposlednom rade, aspoň pre mňa veľmi dôležité, možnosť nasadiť telekonvertor od Canonu. Zachováva  si pritom veľmi slušné optické vlastnosti. Tejto téme  sa budem venovať  v osobitnej recenzii nabudúce.

Veľa ľudí nevidí univerzálnosť v pevných sklách, ja ich však preferujem. Zvlášť pri tomto objektíve, ktorý je naozaj všestranne využiteľný. Najviac ho využívam na fotenie zvierat, portrétov a krajiniek. Pri použití medzikrúžku je veľmi dobre použiteľný aj na makro fotografiu. Hlavne tam, kde potrebujete byť ďalej od fotografovaného objektu, ako napríklad pri fotení vážky a podobného hmyzu. Určený je pre APS-C zrkadlovky, aj tie s full frame snímačmi.

Na tele nájdete dva prepínače. Jeden je na prepínanie medzi automatickým a manuálnym zaostrovaním a ten druhý na voľbu najkratšej zaostrovanej vzdialenosti. Tú si môžete zvoliť od 1,5 m alebo 3,5m. V prípade ak fotíte viac do diaľky, je to výborná vec pretože vám objektív zbytočne nepreostruje a ostrenie je o to rýchlejšie. Keď som už pri tej rýchlosti, musím povedať, že sa jedná o naozaj neskutočné rýchle ostrenie. Nemal som doteraz možnosť vyskúšať objektív, ktorý by bol  rýchlejší. Veľmi dobrý objektív na akčné rýchle fotenie, napríklad na šport ako stvorený. Taktiež na fotenie vtákov za letu veľmi dobre využiteľný alebo zvierat obecne. Čo sa týka manuálneho ostrenia, nemám výhrady. Manuálne ostrenie sa ovláda  veľmi príjemne, chod  ostriaceho prstenca je plynulý, bez zadrhávania. Ako je to zvykom, aj spravovanie je výborné guma na ostriacom prstenci sa neodlepuje a drží ako má, aj po vyše ročnom aktívnom používaní.
Celú recenziu si môžete prečítať na stránke EM Photography.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel