Výročie Nežnej revolúcie s YPS

  • Kultúra a spoločnosť
  • 16. novembra 2011, 19:42
  • Autor:Henrich Harcsa

PIEŠŤANY – Kapela YPS odohrala na Námestí slobody koncert ako pripomienku 22. výročia Nežnej revolúcie. Aj napriek studenšiemu počasiu mnohí z Piešťancov o 17. hodine prišli a vypočuli si legendárnu skupinu.

Začiatky skupiny jednej z najpopulárnejších slovenských kapiel v bývalom Československu "YPS" sa datujú do roku 1976. Štyria priatelia a hudobníci Ján "Bobo" Hangoni, Štefan Peller, Tóno Pinkas a Július Csiba sa vtedy zišli v Komárne a začali spolu hrať. Členom kapely bol aj známy klavirista a skladateľ Jaro Filip či neskorší bubeník Tublatanky Juraj Černý. Od roku 1979 spolupracovali "YPS-áci" pri nahrávaní skladieb s mnohými známymi spevákmi a muzikantmi československého hudobného neba. V popularite porazili aj dnes osvedčené skupiny Team či Tublatanka. Ján "Bobo" Hangoni stál aj po boku Janka Lehotského a Mariky Gombitovej v Modus-e a hudobne sprevádzal aj Darinku Rolincovú.

V roku 1985 skupina YPS dala dohromady nový koncertný program, s ktorým vystupovala v Československu, Poľsku, Bulharsku, Rusku a v škandinávskych štátoch. Skladby im otextovali esá ako Kamil Peteraj, Ľuboš Zeman, Martin Sarvaš, Dano Mikletič či Roman Spišiak. Od roku 1990, ako extra projekt, hral Bobo v mnohých zábavných podnikoch Európy a dokonca i USA (Londoner, Cheers, Irish…) Jeho hosťami boli i svetoznámi hudobníci. Spolu s manažérom Jozefom Šebom sa v roku 1996 sa podieľal na produkcii CD pre Janu Kirschner – V Cudzom Meste. Hangoni stál aj za obnovením kapely YPS v roku 2010. Ak ste na koncerte neboli, nezúfajte a pozrite si video.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel