Ceny Eurotouru si rozobrali Piešťanci

  • Kultúra a spoločnosť
  • 14. novembra 2011, 12:18
  • Autor:vd

PIEŠŤANY – Siedmy ročník medzinárodnej prehliadky hraných a dokumentárnych filmov o cestovaní, krajine a človeku Eurotour 2011 vyvrcholil odovzdávaním cien víťazom amatérskych snímkov. Cenu primátora mesta získal Piešťanec Ivan Málek s desaťminútovým dokumentom o jazero Prashar. O ceny diváka a poroty sa podelili ďalší domáci filmári. Minuloročný víťaz Karol Bubík natočil deväťminútový film o Machu Picchu, ktorým si získal obdiv divákov a Michal Danác očaril porotcov stvárnením snímky Na bicykli.

Eurotour je zameraný na rozvoj a podporu cestovného ruchu na Slovensku so zdôraznením propagácie Slovenska v zahraničí. Množstvo našich ľudí, ktorí vycestujú do zahraničia si prinesú bohatý obrazový materiál, ktorý im práve prehliadka Eurotour umožní prezentovať na verejnosti. Takým je i súbor nádherných fotografií Žien z Nigeru astronóma Vojtecha Rušína. Medzi tri lásky tohoto muža patrí fotografovanie. Za zatmením Mesiaca vycestoval Rušín dva razy do krajiny piesku, chudoby a lásky  – do Nigeru. Nevenoval sa ale foteniu krajiny. „Mňa zaujímajú skôr ľudia a ich spôsob života,“ prezradil Rušín počas stredajšej vernisáže v Kultúrno spoločenskom centre Fontána.  Po vernisáži premietli v kine dokumentárny film o Luhačoviciach a potom sa mikrofónu ujal hvezdár z Hurbanova, Marián Vidovenec. Ten predstavil snímky zhotovené počas svojej pracovnej cesty na Islande.

Do súťaže o cenu primátora mesta Piešťany sa v kategórii Moment prihlásili títo autori: Karol Bubík, Jozef Machovič, Ivan Málek a Anton Páldy, Michal Danác a Emil Chlebničan.  Ich krátke filmy si diváci pozreli vo štvrtok a v piatok.

Viac sa dočítate v pripravovanom vydaní PT.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav