Za upečený chlieb získala slobodu

  • Spravodajstvo
  • 11. novembra 2011, 15:04
  • Autor:ar

PIEŠŤANY – Chlieb náš každodenný, daj nám, Pane. Už tisíce rokov prosia kresťania v Otčenáši Boha. Čo sa však skrýva za dobrým chlebom? Odpoveď na túto otázku priniesol na pôde Výskumného ústavu rastlinnej výroby (VÚRV) v Piešťanoch seminár, ktorý sa konal dnes (11. novembra) pri príležitosti 60. výročia založenia tohto zariadenia.

Vraví sa, že chlieb je starý ako ľudstvo samo. No ako ozrejmil na svojej prednáške Ľubomír Pastucha, prvými majiteľmi receptu na chlieb boli starovekí Gréci. O jeho vzniku rozpráva aj tunajšia povesť. Podľa nej grécka otrokyňa zabudla niekoľko dní v mise cesto z pšeničnej múky. Keď si spomenula, chcela okamžite cesto z nádoby vyklopiť, aby panstvo nezistilo, že vzácna múka vyšla nazmar. Nešlo to. Cesto bolo naduté a prilepené na stenách nádoby. V strachu teda prisypala ďalšiu múku, všetko premiešala a vytvorila tradičné pagáče. Tie sa však na horúcich kameňoch začali správať inak, ako bolo zvykom. Nafúkli sa, očerveneli a ich vôňa sa rozniesla po celom dome. Jeho obyvatelia sa hneď zbehli do kuchyne, aby ochutnali pecne. Otrokyňu nevedeli vynachváliť. Za svoj vynález získala slobodu.

Aby sme však dokázali upiecť chutný a zdravý chlieb, musíme vedieť, ako vypestovať kvalitnú pšenicu. Spolu s riaditeľom VÚRV Jánom Kraicom sme sa preto pozreli do Génovej banky, ktorá zabezpečuje monitorovanie, zhromažďovanie, hodnotenie, štúdium, identifikáciu a dlhodobé uchovávanie genetických zdrojov kultúrnych druhov rastlín.
((myvideo:1))

Vedeli ste, že pšenica sa dá konzumovať v inom stave, než je tradične zaužívané? Môžete si z nej pripraviť i chutný dezert.

Pšenicu najprv preberieme, umyjeme, namočíme do vody aspoň na 12 hodín. Vodu z namáčania potom zlejeme, následne 10 – 12 minút pšenicu varíme a odstavíme. Pšenička v horúcej vode ešte "dôjde" (ako ryža). Získame tak základ na prípravu slaného alebo sladkého hotového jedla alebo dezertu. Na dezert zo pšenice potrebujeme med, nasekané orechy, škoricu alebo mletý mak, hrozienka alebo kokos, surové či sušené ovocie. Všetky ingrediencie vložíme do misky a po vychladnutí môžeme jesť. Pšenicu si môžete uvariť aj do zásoby. V chladničke vydrží 4 – 6 dní, môžete ju vložiť aj do mikroténových vreciek a zamraziť.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav