Noc divadiel predstaví divadelný svet zblízka

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 9. novembra 2011, 06:39
  • Autor:sita/red

TRNAVA – Divadelný svet zblízka netradične sprístupní aj tento rok tretia novembrová sobota. Druhý ročník Noci divadiel sa uskutoční 19. novembra v deviatich mestách Slovenska v 31 divadlách, čo sú približne dve tretiny zo všetkých divadiel na Slovensku. Program je pripravený i v trnavskom divadle Jána Palárika.

"Noc divadiel sa rozrastá, naberá ďalší dych a ďalší zmysel," povedala Vladislava Fekete riaditeľka Divadelného ústavu Bratislava, ktorý Noc divadiel na Slovensku vyhlasuje a koordinuje. Brány divadiel budú až do nočných hodín otvorené vo viacerých divadlách v Banskej Bystrici, Bratislave, Košiciach, Nitre, Prešove, Trnave, Zvolene, Žiline a v Martine, z ktorého však Slovenské komorné divadlo prenesie Noc divadiel do Staškova – rodnej obce herca Jozefa Kronera. Nováčikom je Zvolen, v ktorom na divadelnú noc pozýva Divadlo Jozefa Gregora Tajovského.

Noc divadiel spája nielen divadlo a divákov ale aj samotné divadlá, upozornila na pozitívny prínos podujatia Vladislava Fekete. Zaujímavosťou je tiež väčšia otvorenosť tohtoročnej Noci divadiel. Zabezpečí ju novinka – spolupráca so Slovenským rozhlasom – Rádiom Regina, ktorý cez audiomost odštartuje program Noci divadiel na celom Slovensku. Organizátori veria, že rozhlasové vysielanie môže byť pre poslucháčov impulzom k návšteve podujatí niektorého z divadiel. Niektoré scény totiž pripravili program aj po polnoci.

Divákov lákajú na Noc divadiel nielen priaznivé ceny vstupného, no hlavne netradičné akcie. Popri divadelných hrách sú to prehliadky zákulisia, improvizácie na scéne, koncerty a diskusie. Pripravené sú i stretnutia a fotografovanie s hercami ale aj s marionetami, projekcie, či dokonca lampiónové sprievody a mnohé ďalšie akcie, všetky však v duchu hesla "Na (divadelné) hry máme celú noc".

Divadlo Jána Palárika v Trnave




19:00 Otvorenie divadla pre návštevníkov

19:45 Privítanie návštevníkov a informácie o
pripravovaných premiérach – riaditeľ DJP, umelecký šéf

Herci DJP zaspievajú a zahrajú pesničky z predstavenia Parva

Roma – Trnava je krásny zapadák

Korzo

Hudba: Juraj Bielik, texty: Benjamín Škreko

Foyer divadla

20:00 Parva Roma

Veľká sála DJP

Autor hry: Benajmín Škreko, réžia: Juraj Bielik

21:30 Beseda divákov s autorom hry Benjamínom Škrekom a prezentácia jeho knihy o Trnave: Neskorý zber a Krásny zapadák

Veľká sála DJP

22:00 Pesničky o Trnave

Hudba: Marián Mrva, spev: Michaela Bobeková, texty piesní: Benjamín Škreko

Zrkadlová sála DJP

Medzi pesničkami o Trnave moderované vstupy – rozhovory s mladými hercami z predstavenia Parva Roma

23:45 Poďakovanie návštevníkom – záver Noci divadiel

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav