Lovrić ukázal netradičné fotografie

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy
  • 8. novembra 2011, 15:27
  • Autor:Igor Paulech

PIEŠŤANY – Srbský umelec – fotograf Mirko Lovrić sa predstavil aj v Piešťanoch so svojimi dielami. Vo výstavných priestoroch Domu umenia je možné vidieť to, čo si autor predstavuje pod pojmom Metafotografie. Jeho čiernobiele obrazy zachytávajú fantastický svet, pri tvorbe fotografií sa necháva inšpirovať najmä okolím, prírodou a zákonmi umeleckej fotografie.

Mirko Lovrić netvorí fotografie tradičným spôsobom – verný odraz skutočnosti. Nerobí reprodukcie či dokumenty zo skutočného sveta. Obrazy tak v jeho ponímaní získali niečo z nereálneho, fantazijného sveta. „Tento fotograf patrí do medzinárodnej skupiny umelcov a je nositeľom mnohých ocenení. V oblasti fotografie je už dlhé roky plodný a robí rôznorodé projekty, organizuje množstvo výstav a propaguje modernú fotku,“ povedala o autorovi Oľga Chalúpková.

Autor metafotografií tvoril napríklad i dokumenty pre srbskú televíziu a jeho druhým domovom sa stal Paríž, kde vytvoril mnohé diela. Pri tom používa netradičné vyjadrovacie prostriedky, ktoré čerpá z technologických prvopočiatkov fotografie. Pracuje často iba s prírodnými materiálmi, ako sú kvety, listy, tráva. Tie pretvára svetlom – čiernou a bielou farbou, ale i jemnými tónmi sivej. Svetlo je hlavným tvorcom diela. V roku 1972 sa stal slobodným umelcom.
((myvideo:1))

Čo z jeho pohľadu znamená byť slobodným umelcom, sa dočítate v pripravovanom vydaní PT.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj