Rozvojáci napíšu knihu o sebe

  • Kultúra a spoločnosť
  • 6. novembra 2011, 09:32
  • Autor:V. Dusíková

PIEŠŤANY – Pri vchode do kina boli staré klasické pichacie hodiny. Dnes už bielovlasí ľudia si listovali kroniku podniku, ktorý sa stal liahňou zlepšovateľov. Iní postávali pri výstavných paneloch, na ktorých boli historické fotografie. Všetci prítomní mali kedysi dávno v občianskom preukaze v kolónke zamestnávateľ : Kovotechna, alebo URSST, prípadne VÚSST. Začínalo sa stretnutie Rozvojákov, ktoré prípravný výbor zorganizoval v soboru 29. októbra 2011 v Kultúrno – spoločenskom centre Fontána. Tento rok totiž uplynulo 60 rokov od vzniku piešťanskej Kovotechny.

„Bola to v histórii mesta prvá projekčno-konštruktérska kancelária, ale i jedna z prvých na Slovensku. Za dvadsať rokov sa z nej stala významná výskumno-vývojová inštitúcia s vlastnou prototypovou výrobou už pod názvom URSST a jej pracovníci sa prezývali „rozvojáci", uviedol Ing. Juraj Staško, ktorý spolu so svojimi bývalými kolegami usporiadal slávnostné stretnutie pracovníkov Rozvoja.

„Piešťanský Rozvoj“ sa v bývalom Československu stal firmou, ktorá vyvíjala vysoko výkonné jednoúčelové stroje, automatické linky, ovládali tu unikátne technológie nanášania smaltov, striekacích robotov a rozvetvených dopravníkov. Do Piešťan sa schádzali zástupcovia firiem i odborníci zo všetkých strojárskych technológií a najčastejšia otázka, ktorá sa tu riešila, bola: „Dokedy nám to môžete dodať?" A tak častokrát doslova na kolene a s časom o preteky bývalí Rozvojáci čarovali z ničoho – veľké veci. „Škoda, že dnes je Slovensko v podporovaní vedy a výskumu na chvoste Európskej únie,“ poznamenal sivovlasý muž, držiteľ niekoľkých ocenení za zlepšovacie návrhy. Odchodom zo slávnostného programu, na ktorom si pripomenuli aj mená ľudí, ktorí sa 29.októbra 2011 nedožili, sa program nekončil. Nasledovali dlhé rozhovory, štrnganie pohárikmi a stisky rúk, veď mnohí sa nevideli celých dvadsať a možno aj viac rokov.

Viac sa dočítate v pripravovanom vydaní PT.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela