Víťaz Astrofilmu hovoril o hrozbe z nebies

  • Kultúra a spoločnosť
  • 31. októbra 2011, 11:39
  • Autor:V. Dusíková

PIEŠŤANY – Víťazmi piateho ročníka prehliadky filmov o astronómii Astrofilm 2011 sú známi. Cenu primátora získala rozprávka Na čo sa pozerá sova v noci tvorcov z Českej republiky. Diváci svoj hlas odovzdali širokouhlému filmu Hrozba z nebies autora Martina Hubu zo Žiaru nad Hronom.

[author][/author][copyright][/copyright][order]10[/order][galleryimg][/galleryimg]
Autorovi obrazov o vesmíre a elektrotechnike Misroslavovi Mojžišovi odovzdala dar riaditeľka MsKS Marta Jurčová.

Tohtoročný Astrofilm bol venovaný 50. výročiu letu prvého človeka do vesmíru. Diváci hneď v prvý deň uvideli celovečerný film o Jurajovi Gagarinovi. Počas troch festivalových dní sa v kine Fontána striedali súťažné i nesúťažné filmy s prednáškami popredných odborníkov. Vďaka nim sme sa oveľa viac dozvedeli o mayskom kalendári, o človeku vo vesmíre, o galaxiách, planétach, meteoritoch, svetelnom znečistení, o slnečnom maxime i o kozmológii.

Súčasťou podujatia bola vernisáž výstavy Vesmír a elektrotechnika v obrazoch Miroslava Mojžiša. Návštevníci si mohli prezrieť víťazné práce celoslovenskej výtvarnej súťaže Vesmír očami detí, ale aj ďalšie výstavy – Vesmírne dimenzie a Svieťme si na cestu, nie na hviezdy. Mnohí si so záujmom vyskúšali rôzne astronomické ďalekohľady. Organizátor podujatia – Slovenská ústredná hvezdáreň Hurbanovo – pripravila v spolupráci s piešťanským kultúrnym strediskom a mestom hodnotnú oslavu astronómie a kozmonautiky. Plánované pozorovanie nočnej oblohy počas festivalu Astrofilm sa uskutočnilo len s veľkou dávkou trpezlivosti. Obloha sa vo štvrtok v noci s nami hrala na schovávačku. Plávali po nej oblaky, pomedzi ktoré sem-tam vykukol Jupiter aj so svojimi mesiacmi.
((myvideo:1)) http://www.youtube.com/watch?v=fNq7wLqLmk8
Viac o Astrofilme 2011 sa dočítate v aktuálnom vydaní PT.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava