O čom sa dočítate v PT 44?

  • Spravodajstvo
  • 31. októbra 2011, 09:14
  • Autor:red

PIEŠŤANY – Kvôli Sviatku Všetkých svätých, ktorý tento rok pripadol na utorok, vychádza nové číslo Piešťanského týždňa o deň skôr ako zvyčajne. Dozviete sa v ňom, ako reagujú starostovia obcí v piešťanskom regióne na návrh zmeny systému financovania samospráv, aký koniec bude mať rozprávka o Čerenci a či hrozí 21. 12. 2012 koniec sveta.

Mix daní vytočil starostov obcí



Podľa návrhu zákona o zmene systému financovania samospráv, ktorý sa „udomácnil“ pod pomenovaním „mix daní“, by do miest a obcí malo pritiecť výrazne menej peňazí, než ich kormidelníci predpokladali. Do obecných kás putujú peniaze predovšetkým z daní z príjmov fyzických osôb, a to by sa malo zmeniť. Návrh z dielne ministra financií Ivana Mikloša starostov rozčertil do takej miery, že minulý týždeň na mimoriadnom sneme Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) sa ako jeden muž postavili proti vládnemu návrhu. „Nám turbulencia na politickej scéne zahrá do karát, ale nemyslím si, že v konečnom dôsledku. Nakoniec niečo ako mix daní prejde,“ zaprorokoval starosta Trebatíc Juraj Valo. Bola to posledná hlava obce, ktorú oslovil Piešťanský týždeň. Krátko po rozhovore sme sadli do auta a v rádiu odznelo, že I. Mikloš návrh odvolal. Problém škrtenia príjmov pretrváva.

Rozprávka o zlatom Čerenci a smutnom jazere



Dve desaťročia sa poriadne nesčerila hladina vodnej nádrže Čerenec. V minulosti obľúbené miesto prechádzok, kúpania a rekreačného vyžitia nielen Vrbovčanov takmer vymrelo a jeho zašlú slávu pripomína len zopár chátrajúcich objektov a trpezliví rybári, ktorí tu svoje udice nahadzovať neprestali. Zrazu akoby zlým časom odzvonilo a na ľavej strane brehu sa črtajú obrysy budúcich viliek. Rekreačno–oddychová zóna dostala pomenovanie Zlatý Čerenec.

Na zimnú údržbu vyhradili 80-tisíc eur



Nastáva čas, keď okrem dažďa začínajú klesať teploty a môže sa objaviť aj sneženie. Pravdepodobne každý pozná situáciu, keď nie sú odhrnuté cesty od snehu a chodníky sa poriadne šmýkajú. Nadáva sa, samozrejme, na cestárov. Služby mesta Piešťany (SMP) od 1. novembra nastupujú na zimnú službu. O príprave na zimnú sezónu hovoril manažér strediska údržby Peter Fiala.

21. 12. 2012: Bude či nebude koniec sveta?



O rok sa priblížime k magickému dátumu s magickými číslami – 21. 12. 2012. Čo môžeme očakávať? Globálnu katastrofu, vlny tsunami, rozsiahle zemetrasenia, gigantické slnečné erupcie či zrážku našej materskej planéty so starostlivo utajovanou a dávno objavenou planétou. Alebo naša civilizácia zanikne po roztrhnutí Zeme pôsobením slapových síl pri apokalyptickej konjunkcii Zeme, Slnka a stredu našej galaxie? Koniec sveta je tu skrátka čoskoro. Čas sa kráti. Takýmito informáciami nás už pár rokov kŕmia rôzne zdroje. Skúsme sa však s chladnou hlavou pozrieť na sled udalostí, ktoré by mohli nastať. Zistíme, že veci sa majú trocha inak.

Piešťanec Patrik Nemec skončil na bronzovej priečke



Piešťanský automobilový pretekár Patrik Nemec pokračoval aj v tomto roku v prestížnom seriáli Škoda Octavia Eastern Europen Cup 2011. V celkovom hodnotení napokon obsadil výborné tretie miesto. V tomto roku sa seriál spojil s Clio Cupom, čo bolo pre jazdcov spestrením, pretože to prinieslo aj zmenu v poriadaní pretekov na významných zahraničných okruhoch.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek