Cintoríny nám vystačia na 15 rokov

  • Spravodajstvo
  • 31. októbra 2011, 13:37
  • Autor:V. Dusíková

PIEŠŤANY – Je tu čas piety, keď si viac ako inokedy uvedomujeme pominuteľnosť nášho bytia. Zapaľujeme kahance a skláňame sa k modlitbe nad hrobmi svojich najdrahších. V dušičkovom čase sú cintoríny najkrajšie. V Piešťanoch sú dva, tretí sa nachádza v Kocuriciach. Boli sme zvedaví nielen na to, ako sa na sviatky pripravili pracovníci cintorínov, ale zaujímali sme sa aj o kapacitu cintorínov. Odpovedá manažérka strediska Pietnych služieb Eliška Gocká.

Koľko hrobov evidujete na cintorínoch?

Na Bratislavskej ceste je 4203 hrobov a 700 miest pre urny, na Žilinskej sa nachádza 2674 hrobov a je tu aj 28 urnových miest. Spravujeme aj cintorín v Kocuriciach, kde je v súčasnosti 185 hrobov.

Aký je výhľad do budúcnosti? Budú nám stačiť cintoríny?

Momentálne máme dostatok voľných plôch na pochovávanie výhľadovo až do roku 2026. V budúcnosti sa chystá rozšírenie cintorína na Žilinskej ceste tak, aby sme mali vyriešený problém s pochovávaním na ďalších približne tridsať rokov. Z tohto dôvodu mesto plánuje odkúpenie pozemkov na severnej strane cintorína. Cintoríny na Bratislavskej ceste a v Kocuriciach by sa mali rozširovať na južnú stranu. Takže som presvedčená, že také problémy s nedostatkom hrobových miest, ako má napríklad Bratislava a ešte niektoré ďalšie mestá, Piešťany mať nebudú.

Koľko sa platí za hrobové miesto na aký čas?

Ročný prenájom za hrobové miesta sa platí vo výške, ktorú určuje príslušné nariadenie mesta. Za jedno hrobové miesto nájomca zaplatí 4,50 eur, za urnové miesto je ročný prenájom o päťdesiat centov nižší ako za hrob, teda štyri eurá, a detské miesto je spoplatnené dvoma eurami.

Poskytujú pietne služby aj udržiavanie hrobu za poplatok, ak sú príbuzní napríklad v zahraničí a požiadajú vás o túto službu?

Takúto službu budeme mať až po vytvorení prevádzkových priestorov, po dokončení rekonštrukcie domu smútku na Žilinskej ceste. Radi by sme totiž zamestnali na stredisko údržby cintorínov záhradníka, ktorý by okrem údržby zelene a kríkov na cintorínoch zabezpečoval aj udržiavanie hrobov.

Mnohí ľudia obdivujú židovský cintorín na Bratislavskej ceste možno aj preto, že je prirodzený, bez betónových chodníkov. Predpokladám, že táto časť nie je až taká frekventovaná ako susedné. Koľko ľudí ročne tu pochovávate?

V tejto časti cintorína sa pochováva výnimočne. V priemere je to jeden pohreb za päť rokov.

Má verejnosť záujem aj o prehliadku pietneho miesta – pamätník obetiam holokaustu?

Áno, v prípade záujmu sprístupňujeme pietu návštevníkom. Stačí sa ohlásiť buď v našej kancelárii na Bratislavskej ceste, alebo v dňoch pracovného pokoja v predajni kvetov a vencov.

Ako ste sa pripravili na dušičky?

Prevádzkové hodiny predajne sa nemenia a, samozrejme, na dušičky budeme mať otvorené po celý deň od ôsmej do osemnástej hodiny. Pretože Sviatok všetkých svätých bude v utorok, najväčší nápor ľudí bol počas víkendu 29. a 30. októbra, keď veľa ľudí ešte upravovalo hroby. V utorok 1. novembra sa už budú viac predávať kahance a náplne.

Aké sťažnosti zaznamenávate najčastejšie?

Ľudia sa najčastejšie sťažujú v zimných mesiacoch a v daždivom období na znečistenie okolitých hrobov po pohreboch, keď sa pochováva do starých už existujúcich hrobov. Stáva sa to, bohužiaľ, najčastejšie vtedy, ak sa v jeden deň koná viacero pohrebov. V lete sa občas stane, že pri kosení okolo hrobov sa našim chlapom „zadarí" skosiť aj nejakú kvetinku, ktorá je zarastená trávou, to nás tiež mrzí. 

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav