21. 12. 2012: Koniec sveta?

  • Kultúra a spoločnosť
  • 31. októbra 2011, 14:20
  • Autor:Peter Zbončák

O rok sa priblížime k magickému dátumu s magickými číslami – 21. 12. 2012. Čo môžeme očakávať? Globálnu katastrofu, vlny tsunami, rozsiahle zemetrasenia, gigantické slnečné erupcie či zrážku našej materskej planéty so starostlivo utajovanou a dávno objavenou planétou. Alebo naša civilizácia zanikne po roztrhnutí Zeme pôsobením slapových síl pri apokalyptickej konjunkcii Zeme, Slnka a stredu našej galaxie?

Koniec sveta je tu skrátka čoskoro. Čas sa kráti. Takýmito informáciami nás už pár rokov kŕmia rôzne zdroje. Skúsme sa však s chladnou hlavou pozrieť na sled udalostí, ktoré by mohli nastať. Zistíme, že veci sa majú trocha inak.

Magickým dátumom 21. 12. 2012 sa končí jedna epocha mayského kalendára. Mayský kalendár vznikol pred viac ako 5000 rokmi a umožňoval mayským kňazom priam až s neuveriteľnou presnosťou predpovedať zatmenia Mesiaca a Slnka. Dômyselnosť tohto kalendára je šokujúca, chyba predpovede nepresiahla pol minúty. Problémom je ale prevod mayského kalendára na gregoriánsky. Mayský kalendár je podobne ako náš rozdelený na niekoľko časových úsekov. V mayskom kalendári najdlhšia časová epocha trvá po prepočte na náš kalendár 5125 rokov.

Podľa rôznych výpočtov končí mayský kalendár v rôznych časoch. Jeden však uvádza koniec mayskej epochy na 21. 12. 2012. Koniec každej doby pre samotných Mayov neznamenal veľkú zmenu, považovali ho za obyčajný koniec jednej a začiatok ďalšej epochy. Z historických textov je možné len dedukovať zmeny, ktoré by sa mohli udiať. Hovorí sa o zmenšovaní množstva jedla, o nedostatku vody, o zabúdaní na božstvá a o veľkých nešťastiach. Epocha v pohľade do nášho kalendára končí každý rok dátumom 31. december a prvého januára nikdy nenastal koniec sveta. Novým rokom začína ďalšia doba a život ide ďalej. S predsavzatiami, plánmi a nápadmi.

Viac sa dočítate v aktuálnom vydaní PT.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava