Slávenie Halloweenu u nás nadväzuje na slovenské zvyky

  • História
  • 30. októbra 2011, 20:27
  • Autor:PhDr. Juraj Zajonc, CSc. z Ústavu etnológie SAV pre SITA

Halloween je v súčasnosti na Slovensku novým, ešte stále sa udomácňujúcim sviatkom. Jeho slávenie však nadväzuje na zvyky, ktoré sa na Slovensku zvykli dodržiavať už pred jeho rozšírením u nás.

Vyrezávanie tekvicových svietnikov (tzv. svetlonosov) a ich umiestňovanie do exteriéru alebo interiéru obydlí bolo v jesennom období na Slovensku známe už pred udomácňovaním sa Halloweenu. Prvky Halloweenu sa prelínajú so slávením sviatkov Všetkých svätých a Pamiatka zosnulých, čoho prejavom je aj to, že sa vo výzdobe hrobov, hoci zatiaľ iba zriedkavo, objavujú okrem kvetov a sviečok aj tekvicové svietniky v podobe tváre.

Halloween je považovaný za prvok importovaný zo zahraničia, konkrétne z USA. Býva spájaný aj so starším, pôvodne keltským sviatkom na prelome starého a nového roka, pripadajúcim na prelom októbra a novembra, ktorého súčasťou bola spomienka na mŕtvych. S ním súvisia oslavy predvečera Sviatku všetkých svätých a v tejto podobe bol sviatok prinesený írskymi emigrantmi do USA. To, že Halloween sa slávi už aj na Slovensku, je prejavom pôsobenia globalizácie.

Šírenie informácií o spôsoboch prežívania Halloweenu aj o sviatku samotnom súvisí na Slovensku predovšetkým so zmenami po roku 1989. Tieto informácie začali na Slovensko prenikať cez médiá a dostávali sa k nám aj vďaka zvýšeniu mobility obyvateľov. Na masovej popularizácii sviatku majú nemalý podiel aj rôzne marketingové aktivity.

Halloween sa na Slovensku zvykne sláviť tak ako v USA a krajinách západnej Európy. Deti sú oblečené v strašidelných maskách, obchádzajú domy a sú obdarúvané sladkosťami. Ľudia vystavujú svietniky z tekvíc vyrezaných do podoby tváre a organizujú spoločenské podujatia, prípadne si tento sviatok pripomínajú aktivitami, ktoré vznikli už na Slovensku – usporadúvajú sa stretnutia, ktorých náplňou je konzumácia jedál z tekvice.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel