Zámok Topoľčianky miloval aj T. G. Masaryk

  • Cestovanie
  • 28. októbra 2011, 15:25
  • Autor:Regina Hulmanová

V Piešťanoch a okolí sa nachádza viacero zaujímavých výletných lokalít. Pripomeňte si ich v krátkosti spolu s nami a dozviete sa fakty, o ktorých ste možno ani netušili. Snáď vám pomôžu pri rozhodovaní, kam vyraziť s blízkymi počas víkendu. Tento týždeň sa vydáme do obce Topoľčianky.

História osídlenia zámku Topoľčianky neďaleko Zlatých Moraviec v Tekovskej oblasti siaha do raného stredoveku. Gotická stavba z trinásteho storočia obohnaná vodnou priekopou a mohutnou drevenou palisádou sa vďaka výsade ryžovať zlato v miestnom potoku, udelenom uhorským kráľom Karolom Robertom, postupne rozrastala o ďalšie priestory. Pevnosť mohutnela, pričom najväčšie rozmery dosiahla začiatkom 15. storočia. Nasledujúce nepokojné časy sa vplyvom tureckých vpádov podpísali na jeho deštrukcii. V roku 1535 bol hrad Jánom Záblatným so susedného Hrušova vypálený a zničený. Miesto na strategickej ceste spájajúcej dolné Pohronie s hornou Nitrou však nezostalo dlho pusté. Starú pevnostnú ruinu nahradil pohodlnejší zámoček renesančného a barokového slohu. Južná prístavba v klasicistickom slohu je prístupná návštevníkom ponúkajúc prehliadku priestorov so vzácnym interiérovým nábytkom, porcelánom a vybavením, ktoré poskytovalo náležité pohodlie miestnej šľachte zastúpenej rodmi Rákocziovcov, Erdédiyovcov, Zichiovcov a nakoniec Keglevichovcov.

S posledným spomenutým rodom je spojená úprava zámockého parku a dnešná podoba zámku. Bohatosť poľovnej zveri v panských lesoch dáva vytušiť záľubu panstva v poľovačkách, ktorá sa zrkadlí i v ponímaní parku. Zdravé dreviny slovenských lesov napájané systémom jazierok a fontán, monumentálne sochy medveďa, jeleňa či diviaka patria k vďačným fotografickým zátišiam. Pri spomenutí zámku Topoľčianky sa obratom dostaneme k prvému prezidentovi medzivojnového Československa, Tomášovi Garrique Masarykovi, ktorý si ho zvolil za svoje letné sídlo. Tu prijímal nielen štátnické návštevy, ale i významných hostí. Slávna kniha Karla Čapka „Hovory s T.G.M." vznikla práve tu. To, čím lákalo toto miesto samotného Masaryka, napokon pretrvalo dodnes. Pán prezident po príchode do Topoľčianok vždy pookrial. Miloval leto s búrkami a horúčavou, ktoré zlátia polia na okolí a strapcom hrozna pridáva sladkosť medu. Z politika sa opäť stáva človek väčšmi filozofujúci, ktorý sa rád zabudne v knižnici, či zadumaný sa zatúla aj do najvzdialenejších kútov parku.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava