Rozvojácka legenda stále žije

  • Kultúra a spoločnosť
  • 28. októbra 2011, 14:43
  • Autor:(rozvoj)

PIEŠŤANY – Tento rok uplynulo od založenia pobočky Kovotechny Praha v Piešťanoch 60 rokov! Bola to v histórii mesta prvá projekčno-konštruktérska kancelária, ale i jedna z prvých na Slovensku. Za 20 rokov sa z nej stala významná výskumno-vývojová inštitúcia s vlastnou prototypovou výrobou už pod názvom URSST a jej pracovníci sa prezývali „rozvojáci“.

Ich projekty a zariadenia boli realizované po celom Československu i vo viacerých exotických krajinách. Po roku 1972 sa ústav rozrástol o pracoviská v Bratislave a Brne, neskôr ako VUSST v Banskej Bystrici a o menšie závody v Plešivci a v Levoči. Vplyv tohto ústavu na život v samotných Piešťanoch bol však nielen ekonomický, ale aj spoločenský. Prílev inžinierov, technikov a dielenských špecialistov s vysokou kvalifikáciou si vyžiadal okrem firemných budov nové bytovky, slobodárne i škôlku.
S „rozvojákmi" bol spojený rozvoj viacerých športov. Od hádzanej po hokej a sáloví futbalisti boli majstrami Československa.

Príspevok ústavu k šíreniu dobrého mena Piešťan však bol omnoho väčší. Pojem Piešťany, dovtedy spájaný len s kúpeľmi či plaveckými športami, začal byť v celom československom priemysle značkou vysoko výkonných jednoúčelových strojov, automatických liniek, unikátnych technológií nanášania smaltov, striekacích robotov a rozvetvených dopravníkov. Do Piešťan sa schádzali zástupcovia firiem i odborníci zo všetkých strojárskych technológií a najčastejšia otázka, ktorá sa tu riešila, bola: „Dokedy nám to môžete dodať?"

Ústav sa preto rozrastal, až sa zmenil na vývojovo-výrobný komplex, čo prinieslo stále väčšie členenie a mnohé problémy. Ale nielen preto sa vzťah väčšiny pracovníkov k vtedajšiemu režimu stával čoraz viac kritický. November 1989 preto privítali s nadšením a s novými nádejami. O to väčšie bolo ich sklamanie, keď sa o rok začalo hovoriť o rozpustení či zrušení tohto ústavu.

Finančné pozadie či osobnú zodpovednosť v prípade VUSST je však ešte ťažšie súdiť ako v iných veľkých piešťanských podnikoch. V každom prípade utrpelo mesto, ale hlavne stovky pracovníkov ústavu, ktorí sa ocitli vo veľkých existenčných problémoch. Napriek tomu, že VUSST sa nepodarilo zachrániť ani v zmenšenej podobe, jeho pracovnici nerezignovali a snažili sa svoje schopnosti uplatniť sami. Založili vyše dve desiatky firiem a otvorili si viac ako stovku živností. Niekedy do toho išli celé kolektívy, inokedy začínali jednotlivci prakticky z ničoho.
Žiadna výhodná privatizácia, nie sú známe žiadne aféry s úvermi či nastrčené firmy, dopredu určené na likvidáciu, títo pracovníci nezaložili. Hoci z nových firiem prežilo a ďalej sa rozvíja asi len desať, najmenej tri sa už dajú považovať za väčšie spoločnosti s celoslovenskou pôsobnosťou a ich obraty presahujú výkony, aké mal komplex VUSST.

Keď sa v sobotu 29. októbra o 15. hodine v Kultúrno-spoločenskom centre Fontána „rozvojáci" po rokoch opäť stretnú, budú si mať asi mnoho čo povedať. Niektorí sa nevideli celé desiatky rokov. Viacerí sa toho ale nedožili a toto stretnutie im chce vzdať hold. Ak sa cítite byť tiež „rozvojákmi", hoci len napoly, príďte, budete vítaní!  

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava