Občania Brunoviec vyhrali spor s exstarostom

  • Spravodajstvo / Región
  • 28. októbra 2011, 06:33
  • Autor:SITA

NOVÉ MESTO NAD VÁHOM – Aktívni občania, ktorých žaloval bývalý starosta Brunoviec, okres Nové Mesto nad Váhom, tento spor na súde vyhrali. Potvrdila to advokátka Kristína Babiaková, ktorá Brunovčanov zastupovala.

Bývalý starosta obce Brunovce Dušan Močko žaloval občanov obce. Podľa starostu mali viacerými listami zasiahnuť do jeho dôstojnosti a vystaviť ho posmechu. „Súd však konštatoval, že starosta musí vzhľadom na verejnoprávny charakter jeho postavenia, strpieť kritiku a zásahy do jeho pôsobenia vo funkcii starostu, a preto jeho žalobu zamietol," uviedla Babiaková.

Občania obce Brunovce dlhodobo bojovali, aj mediálne, za nastolenie slušného azákonného fungovania vo svojej obci. Z toho dôvodu zaslali najmä orgánom verejnej moci listy, v ktorých poukazovali na nezákonné konanie starostu obce. „Podľa obyvateľov mal starosta porušovať opakovane zákon o slobodnom prístupe kinformáciám, nehospodárne nakladať s majetkom obce, falšovať úradné dokumenty a svoj úrad zneužívať na pomstu obyvateľom, ktorí poukazovali na jeho nezákonné kroky,“ vysvetlila Babiaková.

 Pre tieto výroky bývalý starosta obce zažaloval aktívnych obyvateľov, že zasiahli do jeho osobnosti. Tvrdil, že bol uvedený na posmech a cítil sa ako menej hodnotný človek. Okresný súd v Novom Meste nad Váhom však rozhodol, že išlo oprípustnú kritiku zo strany obyvateľov, ktorú starosta ako verejne činná osoba musí strpieť. Súd podľa Babiakovej uviedol, že „aj keď navrhovateľ mohol pociťovať uvedenie konkrétnych skutočností v jednotlivých listoch ako zásah do jeho práva na ochranu cti adôstojnosti, vzhľadom na verejnoprávny charakter jeho postavenia vo funkcii starostu, musí zásahy formou kritiky jeho pôsobenia vo funkcii starostu strpieť“. Súd zároveň poukázal na to, že väčšina listov bola adresovaná orgánom verejnej moci.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 15. apríla. Tento deň je Svetovým dňom umenia. Meniny má Fedor.
  • 15.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 16. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hlasu. Meniny má Dana, Danica.
  • 16.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
V úvode apríla sa na Banke konalo jarné upratovanie obce. Organizovala ho obec od ôsmej hodiny rannej až do obeda,…
  • 15.04.2024, 16:46
  • Spravodajstvo
utorok, 16. apríla 2024
Meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf