Letný čas sa končí!

  • Spravodajstvo
  • 28. októbra 2011, 10:19
  • Autor:red/sita

PIEŠŤANY – Letný čas, ktorý sme mali v tomto roku od 27. marca, sa končí. V nedeľu 30. októbra o tretej hodine ráno prechádzame na zimný, stredoeurópsky čas (SEČ) a ručička hodiniek sa posúva o hodinu späť na 2.00 hod. Všetci, ktorí plánujú v noci z dneška na zajtra cestovať vlakom, by mali rátať s predĺžením jazdy o hodinu.

"Na jednej strane mi vyhovuje, že si o hodinu viac pospím. No na druhej sa mi zas nepáči, že budem prichádzať z práce domov potme," posťažoval sa jeden Piešťanec. Ako znášate zmenu času vy?
Všetci, ktorí plánujú v noci zo soboty 29. októbra na nedeľu 30. októbra cestovať vlakom, by mali rátať s predĺžením jazdy o hodinu. "Medzi 2:00 a 3:00 hodinou zostanú vlaky stáť v príslušnej stanici," povedala hovorkyňa Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s. Jana Grešnerová. Časový posun sa dotkne dvoch rýchlikov: R 614 Zemplín – Liptovský Mikuláš (príchod do stanice o 2:06 letného času a odchod o 2:08 SEČ) a R 615 Zemplín – Vrútky (príchod do stanice o 2:03 letného času a odchod o 2:05 SEČ). Všetky osobné vlaky, ktorých odchod je plánovaný na dnes medzi 2:00 a 3:00, vypravia v noci podľa SEČ. Osobné vlaky, ktorých jazda sa končí medzi 2:00 a 3:00, dorazia do cieľovej stanice ešte podľa letného času. Ako tiež uviedla Grešnerová, zamestnanci železníc dostanú za prácu o hodinu navyše riadny príplatok za nadčas aj sobotný nočný príplatok.

 Prechod na stredoeurópsky čas však nebude mať vplyv na leteckú dopravu. Jednotlivé letiská i letecké spoločnosti totiž uvádzajú časy príletov a odletov v takzvanom univerzálnom svetovom čase UTC (Universal Time Coordinated). "Preto v skutočnosti nikdy nedôjde k skráteniu, respektíve predĺženiu doby letu, iba k jeho optickému posunu v zmysle lokálnej úpravy časov," uviedla hovorkyňa spoločnosti Letisko M. R. Štefánika – Airport Bratislava, a.s. Dana Madunická.

Cieľom zmeny času je šetriť energiu. Podľa najnovších štúdií však ušetrená energia prestavuje zanedbateľné percento. Medzi nevýhody patrí aj chaos v období zmeny časov, s ktorým sa spája meškanie vlakov, dopravné nehody ale aj zdravotné problémy niektorých ľudí.

Zmena času sa realizuje v každej európskej krajine s výnimkou Islandu, ako aj v mnohých iných krajinách sveta. V poslednú októbrovú nedeľu neprejde po prvýkrát od roku 1917 na zimný čas Rusko. Aj naďalej sa Rusi budú riadiť letným.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava