Chryzantémy – kvety všetkých svätých

  • Nezaradené
  • 28. októbra 2011, 08:20
  • Autor:Jozef Šimko

Chryzantémy sú kvetiny, ktoré využívame najmä na výzdobu hrobov alebo cintorínov a ich charakteristickú vôňu sme u nás zvykli spájať so Sviatkom všetkých svätých.

Všetky chryzantémy vyžadujú úrodnú pôdu, slnečné stanovište, chránenú polohu a dostatok vlahy v období rastu. V plnej kráse sa ukážu najmä v teplejších oblastiach a za suchého jesenného počasia. V podhorských krajoch sa uplatnia iba skoré odrody. Za daždivého a hmlistého počasia sa kvety znehodnocujú hnednutím. Veľkokveté odrody používame na rezanie, nižšie a drobnokveté vysádzame na obruby záhonov a do blízkosti vždyzelených krov.

Rozmnožujeme ich delením a odrezkami v jarnom období. Podľa tvaru kvetu sú roztriedené do viacerých skupín. V našich záhradách sú rozšírené najmä jednoduché, pompónovité a pologuľovité, ako aj veternicovité alebo ihlicovité. Chryzantémy s jemnou horkastou vôňou sú typickou kvetinou jesenných záhrad a cintorínov. Uplatňujú sa v hriadkach trvaliek, v predzáhradkách i na terasách a balkónoch. Do plnej krásy sa rozrastú iba v priaznivých podmienkach. Vyžadujú slnečné miesto a priepustnú pôdu. Zamokrená poloha je ich nepriateľom. Potrebujú i dávku živín – kompost alebo zrelý maštaľný hnoj. Po odkvitnutí rastlinám citlivejším na zimu zrežeme výhony asi na päť centimetrov od zeme a zakryjeme ich lístím alebo čečinou. Môžeme ich však aj vybrať zo zeme i s koreňovým balom a uložiť v drevenej debničke do pivnice, kde môžu prezimovať pri teplote 5-8 °C.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel