Záhradníci z Rakovíc oberali jablká v Belgicku pre Rusov

  • Kultúra a spoločnosť
  • 26. októbra 2011, 15:21
  • Autor:red

Žiaci Strednej odbornej školy v Rakoviciach opäť vycestovali na trojtýždňovú študentskú stáž do Belgicka. Dostali sa na stáž do malej dedinky Nieuwerkerken, kde sídli spoločnosť zaoberajúca sa produkciou ovocných stromov – jabloní a hrušiek. Pracovali, učili sa aj chodili po výletoch.

„Na začiatok stáže nám naši hostitelia pripravili krátku prezentáciu, potom sme pracovali v  ovocných škôlkach, sadoch a poliach, kde sme sa naučili ako dopestovať zdravé  stromčeky,“ prezradili nám študenti. V Belgicku sa oboznámili nielen s novými technológiami pri výsadbe ovocných sadov, ale spolupracovali aj s tamojšou školou  Campus Touinbouw, navštívili najväčšie aukčné a predajné miesta v provincii a oboznámili sa s novými tendenciami vo výskume a šlachtení ovocných drevín. Spoločne so študentmi  partnerskej  školy žiaci zberali  ovocie  v cvičnej školskej záhrade.

„Vyučovalo sa v anglickom jazyku, takže v Belgicku sme  využili doterajšie znalosti cudzieho jazyka.  Navštívili sme aj viaceré  menšie konkurenčné podniky, kde sme videli ako sa jablká a hrušky od samotného zberu, triedenia, balenia a uskladnenia exportujú na trhy. Dozvedeli sme sa aj zaujímavosť, že až 50 % dopestovaného ovocia exportujú Belgičania  do Ruska,“ prezradili rakovickí študenti. 

Viac sa dočítate v pripravovanom vydaní PT.
0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín