Záujemcovia o kaštieľ vo Voderadoch ponúkajú málo

  • Spravodajstvo
  • 25. októbra 2011, 10:09
  • Autor:sita/red

TRNAVA – O ďalšom osude kaštieľa s rozľahlým parkom vo Voderadoch pri Trnave majú v stredu rozhodnúť poslanci Trnavského samosprávneho kraja. Kaštieľ je po zrušení strednej školy už niekoľko rokov prázdny, kraj ho preto ponúkol na predaj. Záujemcovia však ponúkajú za národnú kultúrnu pamiatku málo peňazí.

Kaštieľ s pozemkami a parkom má podľa znaleckého posudku hodnotu 2 363 000 eur. Jeden zo záujemcov, ktorý ho chce rekonštruovať na zariadenie sociálnych služieb, ponúkol vo verejnej súťaži polovicu tejto hodnoty, ďalší dokonca len desatinu. Komisia pre vyhodnocovanie ponúk napriek tomu navrhla kaštieľ predať, pretože kraj zaťažuje aj jeho údržba. Vedenie krajskej samosprávy je proti predaju za polovičnú cenu a chce kaštieľ ďalej ponúkať prípadným ďalším záujemcom.

Voderadský kaštieľ si chcel kraj pôvodne nechať na reprezentatívne účely, pri terajšej finančnej situácii je to nereálne.

Pôvodne neskorobarokový kaštieľ z polovice 18. storočia bol v rokoch 1860-1870 prestavaný a rozšírený. Kaštieľ bol v minulosti známy vďaka nazhromaždeným zbierkam umelecko-historických predmetov a kníh. Ešte pred šiestimi rokmi bol sídlom strednej školy, dnes je opustený a chátra. Park vo Voderadoch bol vôbec prvým prírodno-sentimentálnym parkom na území terajšieho Slovenska.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel