Vymeníte cigaretu za jablko?

  • Spravodajstvo
  • 21. októbra 2011, 11:38
  • Autor:sita/ar

PIEŠŤANY – Dňom jabĺk dnes vrcholí Týždeň proti rakovine, ktorý každoročne organizuje Liga proti rakovine (LPRa). Počas trinásteho ročníka dobrovoľníci v uliciach 23 slovenských miest ponúkajú okoloidúcim možnosť vymeniť cigaretu za jablko. V Piešťanoch tak môžete urobiť pred nákupno-obchodným centrom Aupark. Jablká aj z vlastnej záhrady vám ponúknu členky piešťanskej pobočky LPRa.

"Zatiaľ sa nám podarilo vymeniť jednu cigaretu za jablko," povedali nám členky piešťanskej Ligy proti rakovine, ktoré si hlavný stánok rozložili o pol desiatej pred nákupno-obchodným centrom na Nitrianskej ulici. Dňom jabĺk vrcholí Týžden proti rakovine. Sloganom trinásteho ročníku je Neodfajčite im detstvo!

Liga proti rakovine takto apeluje najmä na rodičov, ktorí majú najväčší vplyv na deti. Podľa WHO začína vo svete každý deň fajčiť 100-tisíc detí. Každé dieťa pritom vyrastá s rodičmi, v kruhu dospelých, kde získava návyky."Škodlivým účinkom pasívneho fajčenia je vo svete vystavených 700 miliónov detí. S fajčením experimentujú už 11- a 12-ročné deti. Znepokojujúci je väčší nárast fajčiarov u dievčat ako u chlapcov, najmä v štátoch strednej a východnej Európy. Dievčatá si zároveň ťažšie odvykajú od cigariet ako chlapci," uviedla Eva Siracká z Ligy proti rakovine. Podľa štatistík fajčí už každá desiata tehotná žena. Dve tretiny žien, ktoré prestali fajčiť počas tehotenstva, začali po pôrode znova bez ohľadu na to, že majú v domácnosti malé dieťa. Ústredným motívom kampane je symbol detstva – medvedík, ktorý pomaly horí ako cigareta a mení sa na popol.
((myvideo:1))

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel