V meste je viac ako tridsať suchých stromov

  • Spravodajstvo
  • 21. októbra 2011, 14:11
  • Autor:Igor Paulech

PIEŠŤANY – Poslankyňa mestského zastupiteľstva a krajinná architektka Eva Wernerová na poslednom zasadnutí piešťanského parlamentu žiadala radnicu o informácie ohľadom poškodených a chorých stromov. Na území Piešťan, podľa jej počtov, narátala približne tridsať suchých a poškodených drevín. Podľa krajinnej architektky nákup, výsadba a ďalšia údržba sa pri jednom strome môžu vyšplhať aj na viac ako 200 eur. Myslí si, že je to „veľký komfort“ stromy iba vysadiť a potom sa o ne dostatočne nestarať.

„Pohybujem sa neustále po meste, a keďže pracujem v profesii, všimla som si na viacerých miestach v Piešťanoch suché stromy. Je častým javom, že mladý stromček pri veľkých suchách neprežije, no nemalo by sa to stávať. Staršie stromy si vodu niekde v hĺbke nájdu. Chcela som však vedieť, kto sadil stromy, kto sa mal o ne starať a aká bola záručná doba,“ hovorí poslankyňa Eva Wernerová.
Spoločnú odpoveď na interpeláciu poslankyne Wernerovej pripravili piešťanská radnica a Služby mesta Piešťany (SMP). „Je nutné rozlišovať, kto v meste robí výsadbu stromov. Mesto obstaráva a vysádza stromy, Služby mesta Piešťany vykonávajú výrub a náhradné výsadby a podnikateľom a iným subjektom povoľujeme výruby a musia robiť náhradnú výsadbu,“ povedala prednostka Mestského úradu v Piešťanoch Denisa Bartošová. Podľa prednostky radnice nie je vždy isté, že sa mladé stromy ujmú, nedá sa jednoznačne povedať, či prežijú rok alebo dva.

Po výsadbe nových stromov ich mesto dáva do správy príspevkovej organizácii Služby mesta Piešťany. O dreviny, ktoré sadia súkromné osoby a podnikatelia, sa musia sami prvé tri roky aj postarať. Potom ich preberajú zodpovední z SMP. Prednostka úradu tiež spomenula, že obyvatelia mesta sa často ozývajú a upozorňujú na to, že pracovníci SMP podľa ich názoru nie vždy nalejú stromom dostatočné množstvo vody. Radnica uvažovala o rôznych kontrolných mechanizmoch. Dokonca pracovníci referátu životného prostredia minulý rok robili námatkové kontroly pri zálievkach stromov.
Krajinná architekta uviedla, že najvýraznejšie zoschnuté stromy videla na cintoríne na Bratislavskej ceste, potom na Nálepkovej a Čachtickej ulici.

„Aleja stromov na bratislavskom cintoríne bola realizovaná v októbri minulého roka. Dodávateľ nám bez výhrad uznal reklamáciu, takže tieto stromy budú určite vo vhodnom čase nahradené. Poškodenie stromov bolo spôsobené poveternostnými podmienkami v pôvodnej škôlke, ktoré sa prejavili odumieraním stromov vo vegetačnom období až po vysadení na stanovišti,“ vysvetľuje D. Bartošová. V odpovedi sa tiež píše – platany pri tržnici na Nálepkovej ulici a previslé buky na Čachtickej nahradí spoločnosť HB Reavis Bratislava, ktorá mala tieto dreviny v starostlivosti do 30. novembra 2012.

Na jar budúceho roku referát životného prostredia Mestského úradu Piešťany vykoná kontrolu výsadieb a uloží povinnosť nahradiť uhynuté dreviny. „Potrebujeme nájsť chybu a vyvarovať sa jej. Napríklad mi pri nových výsadbách veľmi chýbajú závlahové hadice, ktoré predstavujú úžasný spôsob, ako špirálou dostanú stromy vodu až k spodným koreňom,“ dopĺňa E. Wernerová. Pri väčších investičných akciách sa radnica snažila dať do projektov aj závlahové hadice. Tak to bolo napríklad pri revitalizácii toku Dubovej. Podľa prednostky mestského úradu by boli radi, keby bol tento systém zavedený všade, no stojí nemalé financie. Bežne sa však pri výsadbách robia závlahové misy.

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila