E. M. Photography: Matej Žoldoš o lomografii

  • Blogy
  • 21. októbra 2011, 09:46
  • Autor:E.M. Photography

Piešťanci Erik „Eriino“ Ďuriš a Marek „Švaco“ Švančara sa rozhodli zužitkovať svoje niekoľkoročné skúsenosti z oblasti fotografie a v roku 2009 založili projekt E.M.Photography (Erik.Marek.Photography), v rámci ktorého ponúkajú začínajúcim i skúsenejším fotografom cenné rady pri vytváraní kreatívnych fotografií. Na webe Piešťanského týždňa vám budú prinášať v jednotlivých epizódach nielen rady, ale i rozhovory so zaujímavými ľuďmi z oblasti fotografie či rôzne fotoreporty. Dnes to bude rozhovor s Matejom Žoldošom, ambasádorom lomografie na Slovensku.

Matej Žoldoš je ambasádorom lomografie na Slovensku. Jeho úlohou je, aby všetci nadšenci mali na čo fotiť, aby mali dostatok filmov a príležitostí zabaviť sa a posunúť svoje schopnosti ďalej. Na živo to všetko môžete vidieť na ambasáde v Bratislave.

Prečo si sa rozhodol inklinovať k lomofotografi? Čo pre teba znamená?

Dostal som sa k tomu viac-menej náhodou a chytilo ma to. Páčilo sa mi mať pekné fotky a spraviť si z fotenia zábavu. Z hobby sa stala obživa. Spravujem ambasádu lomografie, no fotím naďalej a rád. 

Sovietska firma LOMO vypustila do sveta v roku 1983 jedinečný fotoaparát LOMO Kompakt Automat. Dnes si kúpite „lomofoťáky“ v rôznych farebných prevedeniach…


Lomo fotoaparáty sú foťáky “do vačku”.  Podporujete mladých športovcov (freeski/snb/bmx)?

Podporíme každého, kto si zaslúži a zaľúbi naše foťáky, nechávame tomu voľný priebeh. Takto sa napríklad vyvinula spolupráca s Bašou Števulovou, ak sa to dá vôbec tak technicky povedať. Baša je kamoška, čo rada fotí a zhodou okolností aj snowboardistka a surferka. Vždy jej na cestu pribalím nejaké filmy či nový foťák na test, lebo vždy vyprodukuje super zábery.

Povedz nám niečo bližšie o vašej ambasáde…

Ambasáda Lomografie funguje podobne ako ambasáda nejakej krajiny. Lomografisti tu môžu vyhladať “azyl”. Máme pre nich pripravené filmy, fotoaparáty. Okrem obchodu funguje ambasáda aj ako miesto na stretnutia, večierky, workshopy, ako knižnica, poradňa a tak ďalej.

Lomografista zachytáva skutočnosť intuitívne, automaticky tzv. od boku. Výsledkom tohto štýlu fotografovania sú často nečakané a zvláštne fotky. Neostré, zle exponované, so zvláštnou farebnosťou… Jedným stlačením spúšte premení "lomofoťák" všednú realitu na umelecké dielo a z priemerného fotografa sa stane umelec.


Výsledkom práce lomografistu sú nezvyčajne zaostrené a sfarbené fotografické unikáty.

Desatoro správneho lomografistu:



1. Bez loma ani na krok.
2. Používaj lomo dňom i nocou.
3. Lomografia nie je zásah do života ale jeho súčasť.
4. Cvakaj od boku, bez použitia hľadáčika.
5. Dostaň sa čo najbližšie k vytúženému objektu lomografie.
6. Nerozmýšľaj.
7. Buď rýchly a vždy pripravený.
8. Nemusíš vedieť vopred čo si zachytil na film.
9. Nemusíš to vedieť ani potom.
10. Zabudni na pravidlá.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava