Úspešná sezóna Janovjaka s Mitošinkom

  • Šport / Ostatné športy
  • 19. októbra 2011, 15:39
  • Autor:Štefan Gregorička

PIEŠŤANY – Veľmi úspešnú sezónu majú za sebou slovenskí reprezentanti v cyklistike zdravotne postihnutých a členovia CK Piešťany Vladislav Janovjak a Róbert Mitošinka. V tomto roku štartovali na pretekoch Svetového i Európskeho pohára a sezónu zavŕšili účasťou na majstrovstvách sveta v Dánsku.

V prvom kole Svetového pohára v Sydney obsadil slovenský tandem V. Janovjak a R. Mitošinka v časovke jednotlivcov i cestných pretekoch s hromadným štartom zhodne šieste miesto a pripísal si dôležité body do kvalifikácie na Paralympijské hry 2012 v Londýne. V druhom kole SP v španielskej Segovii sa im už tak nedarilo. V časovke skončili na 12. mieste a preteky s hromadným štartom napokon nedokončili. „Je to škoda, pretože ich mali výborne rozbehnuté. Zhruba v polovici pretekov sa dostali do úniku spoločne s pretekármi z Bieloruska, Španielska, Holandska a Francúzska. Skupina si vytvorila vyše minútový náskok na pelotón a bolo jasné, že víťaz vzíde práve z nej. Z pätice tandemov boli naši najsilnejší v kopcoch i v špurte, čo ich favorizovalo na prvenstvo v pretekoch. Žiaľ, v predposlednom kole v stúpaní do cieľa roztrhli reťaz a preteky nedokončili,“ vylíčil smoliarsky okamih vedúci slovenského para-cyklistického družstva Branislav Režňák.

Finále SP bolo v kanadskom Baie-Comeau, kde boli vlani aj MS. Vladislav Janovjak s pilotom Róbertom Mitošinkom skončili v časovke na výbornom treťom mieste a v pretekoch s hromadným štartom boli šiesti. Tretie miesto v časovke bolo zároveň jediným pódiovým umiestnením Slovákov v pretekoch Svetového pohára 2011. V celkovom hodnotení SP obsadil náš tandem šieste miesto.
V pretekoch Európskeho pohára sa Janovjak s Mitošinkom pravidelne umiestňovali na stupňoch víťazov. Na posledných pretekoch EP v Prahe čakalo na pretekárov 16 náročných okruhov okolo strahovského štadióna.

„Už v druhom kole sa od hlavného poľa odtrhla štvorica tandemov, v ktorej nechýbali ani cyklisti CK Piešťany. Tempo tejto štvorice bolo také vysoké, že pelotón nemohol na likvidáciu úniku ani len pomyslieť. Po pár kolách zo skupiny odpadli domáci Moflar a Chybom a vpredu ostali už len Poliaci, Bielorusi a naši. V siedmom kole si nastúpili Bielorusi, ktorí si postupne vypracovali až minútový náskok. Štyri kolá pred cieľom však naši zaútočili a v polovici predposledného kola dostihli aj Bielorusov. Tí potom nedokázali držať tempo s našimi a Vladislav Janovjak s Róbertom Mitošinkom prešiel cieľom na Strahove víťazne s vyše 40-sekundovým náskokom pred Chaburkom so Shaptsiaboiom z Bieloruska a Poliakmi Kosikowským s Korcom,“ prezradil nám detaily z Prahy B. Režňák.

Vrcholom tohtoročnej sezóny boli pre zdravotne postihnutých cyklistov majstrovstvá sveta v dánskom Roskilde neďaleko Kodane. Janovjak s Mitošinkom obsadili v časovke jednotlivcov 15. miesto a v cestných pretekoch s hromadným štartom obsadili bronzovú pozíciu. Mimoriadne technicky náročný 15,6-kilometrový okruh absolvovali zrakovo postihnutí cyklisti sedemkrát. Zhruba na 40. kilometri sa z pelotónu podarilo uniknúť tandemom Francúzska, Poľska a Slovenska. V takom poradí nakoniec došli aj do cieľa.
„V celkovom hodnotení SP patrí Janovjakovi s Mitošinkom šieste miesto, v svetovom rebríčku 2011 sú štvrtí a v hodnotení za celý štvorročný kvalifikačný cyklus na Paralympijské hry 2012 v Londýne im patrí fantastické tretie miesto,“ dodal B. Režňák.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav