Kolená do fazuľovice poskytla starostka

  • Spravodajstvo / Región
  • 19. októbra 2011, 16:16
  • Autor:Štefan Gregorička

PIEŠŤANY/TREBATICE – V posledných rokoch sa stalo na našich dedinách módou súťažiť vo varení gulášu. V Trebaticiach však dávajú prednosť kapustnici a v Hubine sa po dva roky (nie však súťažne) varil slivkový lekvár. V tomto roku však došlo v tejto obci k zmene a po prvý raz sa tu varila fazuľovica. Zlomyseľníci tvrdia, že na druhý deň bolo v obci zakázané používať otvorený oheň…

„Pre fazuľu sme sa rozhodli na základe požiadaviek súťažiacich, čo vlani u nás varili guláš. Prihlásilo sa nám sedem družstiev. Tentoraz sa však nevarilo súťažne, ale skôr pre zábavu. Škoda len, že podobne ako vlani nám nevyšlo počasie. Našťastie, namiesto v parčíku sa varilo na námestí pred budovou obecného úradu. Tam je asfaltový povrch, takže súťažiaci i diváci nemuseli chodiť po blate,“ vysvetlila nám starostka Hubiny Jana Myjavcová. Tá akciu nielen zorganizovala, ale ako členka družstva obecného úradu sa spolu s Milkou Galovou a Jolanou Lazarovou zvŕtala aj okolo kotlíka.

Do varenia fazuľovej polievky s údeným kolenom a domácimi slížami sa zapojilo sedem družstiev. „Obec dala každému družstvu k dispozícii údené kolená, misky, lyžičky, chlieb a víno. Pôvodne sme chceli dať každému družstvu jedno koleno, no keďže boli väčšie, tak sme ich rozpolili. Šesť družstiev varilo klasickú fazuľovicu, len Juraj Borovský s Mariánom Semkom sa rozhodli pre kyslú mliečnu. Aj do tej dali však údené koleno. Tento rok sme varili fazuľovú polievku, no keby občania chceli o rok hoci kapustovú, budeme variť takú. Ak by chceli lokše, tak im dáme priestor, kde ich môžu napiecť,“ dodala hubinská starostka.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava