Herec Adamovič od dojatia pobozkal kladivko

  • Spravodajstvo / Región
  • 16. októbra 2011, 20:58
  • Autor:vd

VRBOVÉ – Herec Jozef Adamovič, ktorý získal cenu mesta Vrbové za stvárnenie vrbovského rodáka Mórica Beňovského v seriáli Vivat Beňovský od dojatia pobozkal kladivko. Tým potom poklepkal základný kameň pamätníka Beňovského. Pre mesto pod šikmou vežou ho zhotovil v tvare balíka z Madagaskaru previazaného povrazom akademický sochár Anton Gábrik. Gábrik zhotoví pamätník podľa predlohy rodáka z Vrbového, akademického maliara Igora Piačku. Kameň vylomili na Dobrej Vode, narezali v Chtelnici , obrúsili v Modre. Slávnosť položenia základného kameňa pomníka M. Beňovského sa uskutočnila v parku na Námestí slobody v piatok 14. októbra 2011 z príležitosti Dní mesta Vrbové. Pamätník zaplatia Vrbovčania z daru podnikateľa.

Pozrite si video zo slávnosti, o ktorej si prečítate aj v utorkovom vydaní Piešťanského týždňa!

((myvideo:1))

Cenu mesta Vrbové v piatok na slávnostnom rokovaní mestského zastupiteľstva odovzdal primátor Ján Jánoška konateľovi miestnej firmy Gerhardovi – Hermannovi Horstovi a hercovi Jozefovi Adamovičovi. Boli to historicky prvé udelené Ceny mesta Vrbové.
Horst venoval samospráve mesta 100-tisíc eur, ktoré majú byť použité na investičné aktivity. Z tohto daru dala radnica zhotoviť pamätník Mórica Beňovského, ktorého základný kameň dnes v mestečku pri Piešťanoch položili. Dielo autorov Igora Piačku a Antona Gábrika má byť hotové v máji budúceho roku.

((myvideo:2))

Ďalšie peniaze od Horsta, ktorý zamestnáva vo Vrbovom 500 ľudí v textilnom priemysle, majú byť použité na cintorínsky chodník a fasády mestských budov v centre. V prípade Adamoviča mestskí poslanci ocenili jeho stvárnenie postavy Mórica Beňovského zo seriálu Vivat Beňovský. Seriál z roku 1975 významne prispel k propagácii najznámejšieho rodáka z Vrbového.
Primátor Jánoška priznal, že bez štedrého daru by sa samospráva nemohla pustiť do stavby pamätníka Beňovského. Vysoko ocenil aj prínos Adamoviča pre popularizáciu Beňovského nielen na Slovensku, ale aj za jeho hranicami.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava