Nemecký ovčiak je dobromyseľný a pozorný spoločník

  • Spravodajstvo
  • 14. októbra 2011, 16:08
  • Autor:Lucia Valentovičová

Toto najrozšírenejšie plemeno na svete bolo vyšľachtené na prelome 19. a 20. storočia v Nemecku z pôvodných ovčiarskych psov neustáleného vzhľadu, ktoré mali za úlohu strážiť a ochraňovať stáda dobytka. Počas prvej svetovej vojny preukázal nemecký ovčiak svoje jedinečné schopnosti v nemeckej armáde a bol dovezený aj do USA a Veľkej Británie. Od tej doby jeho popularita narástla a stal sa obľúbeným všestranným pracovným psom. Plemeno je zaradené do prvej skupiny FCI, do sekcie 1 – ovčiarske psy so skúškou z výkonu.

Vzhľad: Nemecký ovčiak je pes strednej veľkosti s obdĺžnikovým rámcom tela, silnou kostrou a dobre osvalený. Má trojuholníkové postavené uši, pozorné tmavohnedé oči, čierny ňufák. Srsť má krátku a priliehavú na tele, mierne dlhšiu na krku a vzadu na stehnách alebo dlhú huňatú, no na výstavách sa vyskytujú len krátkosrsté jedince. Srsť sa skladá z pevnej a hustej krycej srsti a jemnejšej hustej sivej podsady. Farba môže byť: čierna s červenohnedými, hnedými, žltými až svetlosivými znakmi, celočierna, jednofarebne sivá alebo sivá s tmavým vlkosivým sfarbením, vždy s čiernym sedlom a maskou.

Povaha a správanie: Nemecký ovčiak má byť povahovo vyrovnaný, sebavedomý, dobromyseľný, ale pozorný a ovládateľný. Má byť odvážny a bojovný pri práci (obrane), ale svojmu pánovi a jeho rodine je veľmi oddaný a verný. Celej rodine je výborným priateľom. Ku známym ľuďom je taktiež veľmi priateľský, k ľuďom cudzím však býva nedôverčivý. Pri správnej výchove, socializácii a dobrom zoznámení nebývajú problémy ani s inými domácimi zvieratami, ani pri stretnutí s ostatnými psami. V styku so psami sa prejavuje jeho hravosť, rád sa s nimi priatelí a
komunikuje.

Výchova a výcvik: Vzhľadom na jeho vysokú inteligenciu je toto plemeno pomerne ľahko cvičiteľné. Pri výcviku a práci sa veľmi rád a ľahko učí pozitívnou motiváciou – pomocou hry, pochvaly a odmeny, vyžaduje však dostatok dôslednosti a pozornosti.

Využitie: Toto plemeno je všestranne využiteľné. Má veľmi dobre vyvinutý čuch, preto je používaný na pachové práce u polície, záchranárov, hasičov a pyrotechnikov, na ochranu osôb a majetku, avšak môže byť vynikajúcim vodiacim psom pre nevidiacich. V krajine svojho pôvodu sa stále využíva na pasenie a ochranu stád.

Zdravie: U nemeckých ovčiakov sa často vyskytujú ochorenia kĺbov ako napríklad dysplázia bedrových kĺbov, panostitída alebo osteochondróza. Preto treba dôkladne vyberať šteňa z kontrolovaných chovov (s preukazom pôvodu), zabezpečiť vhodnú stravu a primeraný pohyb bez nadmernej záťaže do 12 mesiacov veku.

Zhrnutie: Nemecký ovčiak, často nesprávne nazývaný „vlčiak", je veľmi rozšíreným plemenom. Žiaľ, mnoho majiteľov mu nevenuje dostatok pozornosti, výchovy, výcviku a vhodného zamestnania, preto, hoci by mohol byť výborným spoločníkom, stáva sa z neho agresor, ktorý nepozná nič iné okrem pozemku, kde je držaný. Takéto psy sa stávajú nebezpečnými zbraňami, ak sa z pozemku dostanú preč. Samozrejme, nielen nemecké ovčiaky, ale vzhľadom na ich početnosť je toto plemeno brané ako jedno z najagresívnejších. Je to predsudok, presvedčí sa o tom každý, kto pozná vychované a vycvičené nemecké ovčiaky a vidí ich úžasnú spoluprácu s majiteľmi či psovodmi v službe.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela