Dožinky v „Hornostredke“

  • Kultúra a spoločnosť
  • 13. októbra 2011, 10:14
  • Autor:ZŠsMŠ Horná Streda

HORNÁ STREDA – Dožinky – slávnosť spojená s ukončením hospodárskeho roka, ďakovanie za úrodu, oslava hojnosti….V duchu tejto myšlienky sa konalo druhý októbrový týždeň pod patronátom hospodára „Hornostredáka“ v priestoroch chodby Základnej školy s materskou školou v Hornej Strede aranžovanie z jesenných plodov.

Rodičia i starí rodičia neváhali a s radosťou sa podelili o svoju bohatú úrodu a kus poctivej práce zo svojho „humna“ či záhradky. Ochotne svojim deťom a vnúčatám pomohli priniesť plody do školy, ako i so samotnou prípravou plodov na aranžovanie. Učitelia vďačne deťom poradili, ako ich nápady zrealizovať do konenčej podoby.

Kreativita a fantázia detí nakoniec premenila tekvice, cibuľu, gaštany, jablká, šípky, zrniečka plodov do obrazu samotného hospodára „Hornostredáka“, ježka s jabĺčkami, vázy plnej kvetov, či tekvicovej slnečnice.

Žiaci tak ukázali za pomoci dospelých, ako sa môžu z jesenných plodov razom stať krásne umelecké diela. Zároveň sa tak mohli hravou formou poučiť o význame záhradkárčenia ich rodičov, či starkých, ako aj o dôležitosti zastúpenia ovocia a zeleniny z pohľadu zdravej výživy v ich každodennom jedálnom lístku. S „Hornostredákom“ sme tak spoločne uzavreli tohtoročnú pestovateľskú sezónu a už teraz sa spolu s ním tešíme na budúcoročnú úrodu.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel